2 / 4

Lectiile dure ale crizei: Cum sa iti pierzi increderea in banci

Cea mai dura lectie primita de Ancuta de la criza a fost legata tot de finantare: trebuie sa ai permanent la indemana mai multe modalitati de atragere a resurselor financiare.

„Mai exact, am invatat ca este bine, ca om de afaceri, sa cauti si alte banci pentru a accesa credite, si sa nu fii fidel uneia singure, intrucat fidelitatea nu se rasplateste. Din contra, fiind fidel unei singure banci, in speta BCR, am avut numai de pierdut”, sustine presedintele Bursei din Sibiu.

Cel mai mare sacrificiu facut in ultimii doi ani a fost de a credita SC Paltinis SA, atat cu cu bani proprii cat si cu bani luati imprumut din banca in nume propriu, in valoare de 200.000 Euro, cu scopul de a continua investitiile si procesul de modernizare pe care l-am inceput.

Se spune ca limitele ti le cunosti insa doar atunci cand iti sunt testat. Ancuta spune ca si-a descoperit, in primul rand, limite de suportabilitate la stress.

„In mediul de afaceri, mai ales atunci cand ai credite bancare poti sa treci foarte usor de la extaz la agonie. In plus, mi-am mai descoperit limita de intelegere privind politica bancara din Romania. Pur si simplu nu pot intelege de ce dobanzile la creditele de investitii trebuie sa ajunga la asemenea procente mari, care nu mai pot fi suportate. Pentru afaceri, asta inseamna stoparea investitiilor, iar fara investitii, nu putem creste. Suntem intr-o tara unde bancile s-au privatizat, si cu atat mai mult ele ar trebui sa fie un sprijin pentru business. Daca vor continua asa, cred ca bancile vor distruge economia in Romania”, considera omul de afaceri.

De aceea, Ancuta spune ca cea mai mare greseala facuta a fost ca a lucrat numai cu BCR. „Am mizat pe loialitate si incredere in relatia cu banca si, in pofida acestui fapt, nu am gasit intelegere pentru restructurarea creditelor”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri