3 / 4

„Criza nu se va sfarsi daca nu vom sti sa ne alegem conducatorii"

In ultimii ani, Ancuta spune ca a dormit mai putin, nu mai suporta agitatia si sistemul nervos e mai obosit, se reface greu dupa 12-14 ore de munca pe zi.

Criza a dus insomnii si multe ganduri. Ma gandesc in permanenta cum sa-mi mentin societatile. Din pacate acest lucru se rasfrange si asupra a ceea ce-ti este drag – copiii, nepotii. Uneori acestia mi se par obositori, stau mai putin cu ei si regret acest fapt. De cele mai multe ori, in putinul timp liber, pe care il am, caut un loc de refugiu, de liniste, fara radio, TV, internet, agitatie, unde sa-mi refac starea fizica si psihica. Spre norocul meu, imi reincarc destul de repede bateriile si apoi o iau de la capat”, explica Ancuta.

Criza l-a ajutat sa priveasca lucrurile cu mai multa prudenta. Cel mai mult s-a schimbat atitudinea fata de proiectele in derulare.

„Spre exemplu, stau sa ma gandesc daca la Paltinis sa continui investitia de 3 milioane de Euro fara TVA, dintre care 70% nerambursabili, intrucat pentru restul de 30%, trebuie sa gasesc resurse financiare – imprumuturi. De teama bancilor, stau in dubiu cu acest proiect. Elanul pentru a face ceva, pentru a produce si a contribui la dezvoltarea Romaniei s-a taiat datorita crizei, si in primul rand datorita bancilor care actioneaza ca niste samsari. Daca nu voi gasi o modalitate de a vinde o parte din actiuni sau active la SC Paltinis, probabil ca nu voi continua proiectul de modernizare a statiunii si activelor pe care le detin acolo multumindu-ma cu ceea ce am. Si asta pentru ca, in situatia in care gajez un activ de 4 milioane de euro pentru un imprumut de un milion, pot ramane si fara ceea ce am daca nu pot plati la banca”, a explicat omul de afaceri.

Cele mai bune sfaturi primite in ultimii doi ani au legatura cu Bursa din Sibiu. Sunt sfaturi primite de la Bursa din Varsovia si de la Depozitarul polonez, legat de infiintarea pietei spot si a Depozitarului Sibex.

Apoi, foarte importante au fost si sfaturile de la actionari si de la membrii Coonsiliui de Administratie, ce au mobilizat si au dat incredere.

In final, este Teodor Ancuta pregatit pentru urmatoarea criza?

„Cu toate ca se spune ca mai rau de atat nu se poate, cred ca 2011 nu se contureaza ca un an mai bun, ci din contra chiar mai greu. De aceea nu cred ca trebuie sa ne pregatim pentru noua criza, ci pentru a continua cu aceasta. Trebuie, in primul rand sa ne propunem sa rezistam in ceea ce priveste sanatatea, sa suportam stresul. Pe noi, o viitoare criza, dupa efectele devastatoare ale acesteia ne poate desfiinta ca natiune. Criza nu se va sfarsi niciodata daca nu vom sti sa ne alegem conducatorii, si ne vom indrepta astfel spre colaps”, a conchis presedintele Bursei din Sibiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri