3 / 8

Beneficii pentru piata de capital

Daca in prezent free floatul pietei este ceva peste 2 miliarde de euro, iar privatizarile anuntate au o valoare estimata de circa 800 milioane de euro, rezulta ca free float-ul pietei romanesti de capital ar putea creste cu circa 35-40% intr-un singur an.

“Ar fi un salt spectaculos in ceea ce priveste eficienta acestei piete, care poate convinge si alte firme mari ca piata de capital este un vehicul functional de finantare”, a explicat Laurentiu Ciocirlan (foto).

O serie de privatizari ale companiilor de stat ar contribui la atragerea investitorilor, romani si straini, de care piata are mare nevoie, dar si la sporirea lichiditatii, vizibilitatii si transparentei.

Mai mult, ar putea ajuta si la dezvoltarea unei piete financiare mai puternice (generatoare de taxe, impozite si venituri pentru bugetul de stat), impreuna cu dezvoltarea unei culturi investitionale pentru romani, spune Simionescu.

“Toate acestea ar putea ajuta la crearea unor fluxuri investitionale mari spre Romania care vor conduce in timp la o consolidare a economiei nationale. Dar, poate si mai important decat toate acestea la un loc, ar fi faptul ca ar capitaliza companiile respective si le-ar permite accesul nerestrictionat la cele mai ieftine si rapide surse de finantare: cele oferite de piata de capital. In acest fel, piata si-ar indeplini rolul sau esential de suport pentru emitenti in atragerea celor mai ieftine resurse de finantare, in conditii de transparenta si eficienta maxima”, a mai spus managerul Vienna Investment Trust.

Astfel, piata de capital romaneasca ar avea cel mai mult de castigat din acest proces. O crestere semnificativa a capitalizarii bursiere ar adduce in piata o prezenta mult mai reprezentativa a investitorilor institutionali de anvergura, pe langa un segment de retail important, a explicat Lupsan.

Cel mai bun exemplu in acest sens este listarea Transgaz, primul IPO derulat in piata de capital romaneasca cu un numar de subscrieri care a deposit pragul de 10.000 in cadrul ofertei.

Dintre acestea, cel putin 20-30% au fost deschideri de conturi noi la Bursa. Astfel, cel putin 2.000 de persoane de retail au experimentat piata de capital pentru prima data.

“Daca tot vorbim de Polonia, IPO-urile derulate pe piata lor a trecut de cifra 100.000 subscrieri in cadrul unui IPO. Si mai este un aspect. Economia unei tari nu poate face performanta in contextual globalizarii globale fara o piata de capital complexa si competitiva in care piata primara sa aiba un rol important”, a mai spus Lupsan.

Top participatii ale statului roman la marile companii


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri