4 / 8

Cand si cum ar trebui facute aceste privatizari?

Din pacate, momente potrivite pentru aceste privatizari au fost nenumarate, de-a lungul celor 15 ani din piata de capital in Romania. Dar tinand cont de nevoia lor in piata, niciodata nu este prea tarziu.

“Pana acum, am pierdut multe momente in ceea ce priveste privatizarile prin piata de capital, optand in schimb pentru privatizarile cu usile inchise lipsite de transparenta competionala. Cresterea semnificativa a gradului de indatorare asupra bugetului public va obliga factorul politic sa opteze in cele din urma pentru privatizarile prin intermediul pietei de capital. Cred ca urmatoarele 6-12 luni vor aduce la bursa pachete minoritare la companii importante precum Petrom, Transgaz, Romgaz”, sustine Lupsan.

Nu trebuie uitat ca in ultimii ani, criza economica mondiala a facut ca foarte multi investitori sa incerce sa-si reorienteze activitatile si sa le diversifice. In acest moment, toti cauta oportunitati noi de investitii si nu ar ezita deloc daca acestea s-ar ivi si in Romania.

“Poate ca pretul obtinut acum va fi mai mic decat cel care ar fi putut fi obtinut in urma cu 3,4 ani dar s-ar putea sa fie mult mai bun decat cel pe care l-ar obtine peste un an sau doi. Ca urmare, este mai putin important cat de mult se poate obtine in acest moment comparativ cu beneficiile aduse si cu efectele generate de aceste privatizari. Daca privim in jurul nostru (Polonia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Grecia etc), vedem ca momentul actual este considerat oportun si potrivit unor astfel de privatizari”, a explicat Simionescu.

In opinia sa, trebuie tinut cont de domeniile supuse procesului de privatizare si daca ele sunt diferite, pot fi oferite spre vanzare concomitant, mai ales ca investitorii specializati vor prefera distributia mai larga a expunerilor.

“Pe de alta parte, noi ne dorim investitori puternici si nu putem sa-i atragem daca valoarea participatiilor privatizabile este mica. Este mult mai putin important cu ce cadenta ar putea fi facute aceste demersuri, daca preturile de vanzare vor fi atrctive si domeniile interesante. Eu optez pentru o privatizare concomitenta cu sanse mult mai mari pentru un success rasunator si de impact”, sustine managerul VIT.

Pe de alta parte, oficialul Intercapital crede ca scenariul unor vanzari succesive la un interval de cateva luni este cel mai optim pentru vanzarea unor pachete minoritare la companii detinute de statul roman.

“In aceste conditii, in cazul in care exista dorinta de a folosi bursa ca mecanism de finantare, statul poate vinde cel putin 6-8 pachete minoritare la companii de stat pe parcursul unui an”, a punctat Lupsan.

Oficialul RCI a explicat ca este gresit sa credem ca exista un moment optim pentru aceste privatizari.

Spre exemplu, in Polonia, statul a continuat sa puna in practica strategia de privatizare anuntata in 2008 chiar in plina criza. In 2009 privatizarile prin Bursa au adus cca 1,5 miliarde euro iar in 2010 au adus deja 3 miliarde euro, bani care au sustinut cresterea economica.

“Argumentul asteptarii unui moment mai bun pentru vanzarea activelor statului trebuie intotdeauna pus in balanta cu obiectivul fundamental al oricarui guvern: dezvoltarea tarii si bunastarea cetatenilor”, a spus Ciocirlan.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri