3 / 5

Aurul, un activ valoros

Conform estimarilor existente, aurul este unul dintre cele mai cautate active la nivel global, folosit in special pentru tezaurizarea valorii. In plus, in perioade de criza economica si financiara, aurul este folosit ca un activ de refugiu de catre investitorii care urmaresc o diminuare a riscurilor plasamentelor.

In anul 1970, unicia de aur valora 37 de dolari. Pana in 1980, pretul unciei a ajuns la 590 de dolari, dupa care a inceput sa scada. Incepand cu anul 2000, pretul aurului a inceput un trend de crestere, de la 273 USD/uncie, ajungand pana la 1.387,dolari/uncie (la 15 octombrie 2010), aprecierea fiind constanta chiar si pe perioada de criza a pietelor de capital, a explicat Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest, intr-o prezentare sustinuta in cadrul conferintei de lansare a IPO-ului.

Acesta sustine ca tendinta de apreciere a aurului va continua si in anii urmatori, invocand estimarile unor analisti ce vad uncial de aur la 2.300 de dolari in urmatorii 3 ani.

“Oferta privind noile zacaminte aurifere descoperite in ultimii ani este in scadere. Cererea este in crestere, determinata si de contextul actual de piata iar bancile centrale redevin cumparatori neti. In plus, in Romania exista zacaminte importante de aur in cadrul unor proiecte de mare anvergura. Ne dorim ca si investitorii romani sa aiba acces la aceste instrumente”, a explicat Lupsan.

Oficialul Intercapital a explicat ca, pe langa cele doua proiecte aurifere in Romania, s-au ales companii ce desfasoara proiecte de anvergura, in faza avansata, dar care nu au atins inca maturitatea.

“Dupa inceperea constructiei infrastructurii si a exploatarii, un proiect aurifer atinge un maxim in 5-6 ani”, a explicat Lupsan.

IFG nu va investi in aur in forma fizica, reglementarile nepermitand acest gen de investitii. Oficialii Intercapital Invest au mai spus ca nu au nicio informatie legat de desfasurarea proiectului Rosia Montana si nici nu au purtat discutii cu oficialii Gabriel Resources.




Sursa grafic: Intercapital Invest




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri