4 / 5

Cei mai importanti factori de risc

Complexitatea proiectului Rosia Montana implica riscuri legate de amanarea obtinerii avizelor necesare demararii proiectului, prelungirea pe termen nedeterminat a obtinerii avizelor necesare si/sau a inceperii efective a exploatarii miniere aurifere, si/sau anularea proiectului, ceea ce poate afecta semnificativ in mod negativ evolutia activului net al Fondului, tinand cont de ponderea importanta a investitiilor in actiunile Gabriel Resources.

“Complexitatea proiectelor de exploatare si prelucrare a aurului implica riscuri legate de amanarea obtinerii avizelor necesare demararii acestora, prelungirea pe termen nedeterminat a obtinerii avizelor necesare si/sau a inceperii efective a exploatarii miniere aurifere, si/sau anularea proiectelor, si pentru proiectele detinute de celelalte companii in care investeste Fondul, ceea ce poate afecta in mod negativ evolutia activului net al Fondului”, a explicat Razvan Pasol.

De asemenea, un alt risc este legat de evolutia pretului aurului, ce poate scadea din cauza economiilor globale si a pietelor financiare, pe termene mai lungi sau mai scurte.

In plus, accesul la informatii despre companiile listate pe piete din afara Romaniei, precum si mecanismele tehnice de tranzactionare si obtinerea tuturor avizelor necesare pentru efectuarea acestor tranzactii de catre Fond, pot fi mai dificile comparativ cu investitiile in companiile listate pe piete din Romania.

Riscul valutar este de asemenea atasat, prin prisma faptului ca fondul va investi cu preponderenta pe alte piete de capital reglementate. La momentul constituirii fondului, activele vor fi plasate preponderent in in actiuni si alte instrumente financiare al caror pret este exprimat in valute convertibile precum USD si CAD, ceea ce poate genera pierderi din evolutia nefavorabila a cursurilor de schimb USD/RON si CAD/RON.

In prospectul de oferta al IFG se mentioneaza si riscul de lichiditate, ce reflecta incapacitatea unei piete de a converti in lichiditati anumite instrumente financiare tranzactionate in cadrul acesteia in cantitatea dorita si la momentul dorit.

„In cazul anumitor valori mobiliare si/sau instrumente financiare lichiditatea acestora poate sa nu atinga nivelul dorit, respectiv poate fi relativ greu in a gasi cumparatori/vanzatori pentru instrumentele respective. Drept consecinta achizitia unor instrumente financiare si/sau valorificarea unor instrumente din portofoliul Fondului ar putea intampina greutati”, se mai arata in prospect.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri