2 / 4

ATS-ul, o varianta si pentru companiile neeligibile la cota bursei

Valerian Ionescu a explicat ca initiativa aducerii unei companii internationale pe ATS a venit din partea Bursei de Valori Bucuresti si impreuna au decis ca Daimler este un emitent potrivit.

“Intentia este sa continuam initiativa impreuna cu BVB si sa aducem mai multe companii de acest gen, in functie si de interesul investitorilor si al brokerilor”, a mai spus oficialul BCR.

Sistemul ATS cuprinde trei mari sectiuni. In prima categorie, titluri de capital, se vor tranzactiona actiuni si obligatiuni ce nu se califica pentru piata reglementata a BVB.

Astfel, vor fi patru mari sectoare: titluri de capital, ce va cuprinde categoriile I si II pentru actiuni si drepturi, sectorul titluri de credit (obligatiuni), sectorul titluri de participare la organismele de plasament colectiv, ce va cuprinde actiuni si unitati de fond, si sectorul alte instrumente financiare, rezervat pentru noutati.

Categoria a doua este pentru instrumente financiare admise la tranzactionare si pe o alta piata reglementata din Uniunea Europeana – aici brokerii activi pe alte piete vor putea sa publice cotatii de vanzare – cumparare pe aceasta categorie, pe emitenti tranzactionati la alta bursa. Aceasta categorie a fost inaugurate ieri, cu actiunile Daimler.

Cea de-a treia categorie este New market, unde vor fi listate societati noi, start-up-uri sau companii delistate anterior.

Regulile de tranzactionare pe acest sistem vor fi cele standard, cu piata regular si piata deal si variatie a pretului de +/- 25%. Exceptie va face categoria New Market, unde piata Deal va fi cea principala, chiar unica, cu tranzactii pe baza de cotatii informative, fara limitarea valorii minime.

“Cred ca 2011 va fi un an foarte bun pentru piata de capital, atat prin prisma listarii Fondului proprietatea, dar si a unor imbunatatiri la nivel ethnic. Vom avea short-selling, imprumutul de actiuni, conturi globale, se vor putea face produse structurate pe instrumentele de la BVB si se va deschide accesul investitorilor straini. In plus, sunt asteptate si listarile promise de stat. Nu vad nimic care sa blocheze acest proces”, a declarat Valerian Ionescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri