3 / 5

Speranta, dar mai putina incredere

Pasii pe care statul trebuie sa ii parcurga pentru a sprijini piata de capital nu sunt nici greoi si nici necunoscuti. Este nevoie doar de vointa sau dorinta, lucruri ce s-au dovedit inexistente pana acum.

Dupa o serie de declaratii privind listarea Romgaz si cresterea free-float-ului la Petrom, Transgaz, Transelectrica, 2011 pare a fi anul companiilor de stat la Bursa.

“Noi, brokerii, traim cu aceasta speranta de cativa ani. Daca in primele faze ale declaratiilor speranta avea atasata si o doza de incredere, acum sunt foarte putin care chiar mai cred. Unde este proiectul <<O bursa puternica?>> sau toate promisiunile din campaniile electorale. Nu s-a intamplat nimic, deci cum as putea eu, ca cetatean al acestei tari, sa mai cred?”, se intreaba Chisu.

In acelasi timp, managementul bursei are misiunea foarte grea de a convinge o tara intreaga de necesitatea dezvoltarii pietei de capital, cu atat mai mult cu cat impasul prezent nu permite o continuare a evolutiei in acelasi ritm.

Pe de alta parte, si componenta educationala are nevoie de imbunatatiri, chiar la nivel de facultati si licee.

“Educatia bursiera pe care tinerii studenti la facultatile economice o primesc este cvasiinexistenta. Sunt doar cateva repere teoretice, care au foarte putine legaturi cu practica. Daca noi nu am avut norocul sa avem o patura sociala specializata pe bursa, nu ar fi tarziu ca invatamanantul actual sa seteze printre prioritati si piata de capital, ca o componenta importanta a pietei financiare”, a mai spus brokerul IFB Finwest.

Nu in ultimul rand, statul roman ar putea sa vada ca o piata de capital dezvoltata ar insemna venituri sporite la bugetul de stat, de la un numar mai mare de investitori si de la firme de brokeraj cu activitate intense.

Cateva milioane de investitori si companii cu rulaje de zeci de milioane de euro pe zi se pot traduce in doua lucruri importante: cresterea cuantumului impozitelor incasate din profitul pe piata de capital si din activitatea SSIF-urilor.

Cred ca este o mare greseala din partea autoritatilor aceasta atitudine ce sufoca piata prin reguli aberante, fara sa o sustina si sa o aduca la o valoare extrem de profitabila”, argumenteaza brokerul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri