2 / 5

Farmache: Bursa are nevoie de actiuni pentru a fi o sursa viabila de finantare

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache (foto), a declarat ca piata de capital are nevoie de actiuni, care sa contribuie la dezvoltarea bursei si la transformarea ei intr-o sursa importanta de finantare.

"Bursa are nevoie de actiuni care sa contribuie la consolidarea pietei de capital, astfel incat acest motor important al economiei sa fie pus in miscare si sa fie o sursa viabila de finantare pentru companiile romanesti", a spus Farmache.

Desi pe bursa sunt cotate cateva companii importante, oferta de titluri este in continuare insuficienta.

"Lipsesc de la bursa companiile importante si pentru ca autoritatile au preferat privatizarile prin investitori strategici. Listarea pe bursa asigura transparenta, elimina suspiciunile fiind metode de privatizare practicate cu succes de alte tari din regiune", a explicat Farmache.

Exemplul cel mai elocvent este Polonia, care a folosit intensiv piata de capital pentru procesele de privatizare a unor companii importante.

"Polonia este una dintre tarile care au trecut cel mai bine prin acesta criza financiara, iar unul dintre motivele care explica aceasta soliditate a economiei este si acela ca au o bursa bine capitalizata, capabila sa ofere o alternativa viabila de finantare fata de cea prin credite bancare. Cred ca un asemenea model trebuie explorat si de ministerele care au in portofoliu companii de stat. Bursa de valori acorda sprijin pentru a privatiza aceste societati prin piata de capital”, a declarat Farmache.

Chiar daca semnalele pozitive in acest sens au fost date in ultima vreme, presedintele BVB a afirmat ca este momentul ca aceste promisiuni, de care bursa nu a dus lipsa niciodata, sa se concretizeze.

Farmache se asteapta ca anul viitor sa debuteze favorabil, o data cu listare Fondului Proprietatea, care ar rebui sa aiba si un efect de antrenare pentru celelalte companii de stat si din mediul privat care manifesta inca retinere fata de cotarea pe Bursa.

Si presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Gabriela Anghelache, a declarat ca prezenta companiilor pe bursa este necesara.

“Trebuie sa facem eforturi penmtru atragerea de emitenti, crearea de instrumente financiare si de produse bursiere. Rolul Bursei in economie trebuie sa fie unul mult mai activ – este o alternativa de finantare la care emitentii trebuie sa faca apel”, a afirmat Anghelache.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri