2 / 4

Normele privind abuzul de piata trebuie aplicate si pe piata Rasdaq

Desi stabilirea statutului pietei Rasdaq nu s-a stabilit, avocatul Dutescu a explicat faptul ca normele privind abuzul de piata trebuie aplicate si pe acest segment.

“Desi nu avem niciun cadru pentru aplicarea normelor in piata Rasdaq, trebuie instituit un regim juridic care sa cuprinda completari care sa fie introduse in legea finala si sa se tina cont si de emitenti mai putini tranzactionati”, a mai declarat avocatul.

Bogdan Chetreanu (foto), comisar CNVM, a afirmat ca, desi statutul segmentului Rasdaq nu este inca reglementata, normele care se aplica pe piata reglementata in privinta abuzului de piata se solicitate si emitentilor si investitorilor de pe aceasta piata.

“Pana la clarificarea statutului Rasdaq suntem cu ochii si pe cei care vor sa faca abuz de piata pe acest segment. Insa este discutabil aplicarea dreptului penal pe aceasta piata”, sustine Chetreanu.

Oficialul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare a mai spus ca institutia sa urmareste sa implementeze in viitorul apropiat o serie de modificari ale sanctiunilor.

“Una din propunerile pe care le avem pentru modificarea cuantumului si modalitatii de aplicare a sacntiunilor in cazul abuzului de piata este ca amenda sa nu mai fie aplicata in functie de capitalul social, ci in functie de cifra de afaceri anuala, asa cum se procedeaza in alte domenii si in statele europene”, a explicat Chetreanu.

In prezent, cea mai mare amenda care poate fi data de catre CNVM unei societati este de 5% din capitalul social.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri