3 / 4

Optimism pentru 2011

Silviu Enache (foto), seful departamentului piete de capital al Volskbank Romania, crede intr-o revenire prudenta a pietei, pe criteria solide, in special datorita restructurarilor la nivel macroeconomic si de infrastructura din a doua parte a anului.

“De regula, la sfarsit de an sunt exprimate asteptari extreme, corectii masive sau cresteri spectaculoase, psihologic, cred ca trebuie sa ne setam pe cresteri rezonabile dar sustenabile, pe evolutii si previziuni multianuale bazate pe competitiviate si performanta, acestea vor conferi pietei de capital o imagine de stabilitate, profesionalism si credibilitate. E timpul ca si institutiile pietei de capital din Romania trebuie sa isi asume un rol mai activ in societatea si economia romaneasca, au ca model Banca Nationala a Romaniei care a actionat ca un factor de stabilitate in aceasta perioada de criza”, a declarat Enache.

Pentru anul viitor, sunt anuntate mai multe schimbari, de la noi emitenti pana la cresterea lichiditatii, de la instrumente si o arhitectura mai buna pana la o campanie ampla de promovare a pietei.

Silviu Enache spune ca toate aceste proiecte in care institutiile pietei de capital sunt implicate pot fi provote ca niste investitii in infrastructura, “care odata finalizate vor atrage fluxuri de capital strain pe piata de capital romaneasca”.

In acelasi timp, Razvan Pasol este optimist moderat cu privire la evolutiile pietei de anul viitor, asteptandu-se la o perioada putin mai buna in a doua jumatate a anului, insa fara cresteri spectaculoase de preturi sau de lichiditate.

Evolutiile macroeconomice locale vor continua sa ramana in atentia investitorilor, iar bursa nu poate compensa prin forte proprii o lipsa a imbunatatirii acestora. Tot anul viitor va conta foarte mult si traseul proiectelor de anvergura aflate acum in pregatire, care ar putea insufla un nou avant pietei de capital: listarea Fondului Proprietatea si derularea tranzactiilor anuntate de catre stat pe bursa (inclusiv listarea Romgaz, cea mai importanta dintre toate). De asemenea, mi-ar placea sa aflam elemente mai concrete legate de calendarul listarii BCR la BVB”, a declarat managerul Intercapital Invest.

Insa, chiar daca exsita numeroase planuri de schimbare, atat din partea institutiilor pietei cat si ale statului, Pasol crede doar in lucruri concrete si in rezultate.

Si Alin Brendea se aliniaza viziunii optimiste pentru anul viitor, crezand ca perioada slaba din prezent nu se va prelungi dincolo de momentul listarii Fondului Proprietatea.

Dobanzile bancare real negative precum si lipsa de oportunitati de investitie din mediul economic romanesc vor ajuta ca din ce in ce mai multa lume sa priveasca mai atent spre piata bursiera”, a mai spus Brendea.

Astfel, o piata care ofera transparenta si active ieftine, daca va reusi sa ofere si o lichiditate satisfactoare, nu va putea fi ocolita anul viitor.

“Credem ca 2011 va insemna inceputul unui nou ciclu bursier pe piata romaneasca. Un ciclu care va avea avantjul unui public investitional mult mai informat si care va oferi cu certitudine mai multe instrumente si optiuni investitorilor. Experienta acumulata in ultimii ani si nevoia de adaptare la noua realitate economica vor genera un plus de energie si determinare pentru ca, macar partial, sa vedem realizate o parte din promisiunile anului 2011”, a conchis oficialul Prime Transaction.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri