2 / 4

Ce schimbari va produce listarea FP

In ultimul an in viata fondului au avut loc multe evenimente importante. Data inceperii tranzactiilor cu actiunile Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti este stabilita pentru 25 ianuarie 2011, acesta fiind un eveniment asteptat de actionari de aproximativ 5 ani de zile.

Citeste care au fost cele mai importante stiri despre FP, in 2010

Conform datelor Intercapital, actiunile FP au avut o evolutie descendenta pe piata OTC, dupa ianuarie 2008. Daca in ianuarie 2007 actiunea valora 0,4 lei, scaderea a inceput din vara aceluiasi an, de la 0,6 lei pe actiune, ajungand la un minim de 0,1 lei/actiune la finalul anului 2008.



In prezent, sectorul financiar de la Bursa (fara Erste Bank) detine un procent de 31,4 % in totalul capitalizarii BVB. Acest procent este asteptat sa creasca, dupa listarea FP.

De asemenea, sectorul financiar detine un procent de 70% in totalul tranzactiilor realizate pe BVB si 69,6% in totalul valorii free-float-ului companiilor listate la Bursa.

“Ulterior listarii Fondului Proprietatea, sectorul serviciilor financiare ar putea creste ca pondere la 44,8% in totalul capitalizarii pietei reglementate a BVB, echilibrand ponderea sectorului energie. Ambele sectoare (servicii financiare si energie) sunt printre cele mai
cautate de investitorii la bursa. In structura estimata a tranzactiilor ulterior listarii Fondului Proprietatea (folosind date din 2010 pentru companiile listate si estimarile noastre pentru FP), ponderea sectorului financiar ar putea creste la 84,3% in totalul tranzactiilor la bursa. Aceasta ar trebui interpretata si in contextual detinerilor individuale ale FP si SIF in companii din alte sectoare”, se mai arata in raportul de analiza.

Dupa listarea FP, sectorul financiar ar putea sa ajunga la o un procent de peste 80% din totalul valorii free-float-ului companiilor listate la Bursa.

Sursa grafic: Intercapital Invest


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri