1 / 5

Mobius: Ma astept ca FP sa devina cea mai lichida actiune din piata

Mark Mobius (foto), presedintele executiv al Templeton Asset Management, a declarat, intr-un scurt interviu acordat Wall-Street.ro, ca se asteapta ca Fondul sa se bucure de o lichiditate ridicata si vede actiunea FP ca fiind una dintre cele mai lichide din piata.

“De interesul pentru Fondul Proprietatea se vor bucura si restul actiunilor de la BVB pentru ca investitorii vor privi piata, in ansamblul ei. Acestia se vor uita la portofoliul Fondului Proprietatea si poate ca vor face alte achizitii sau vanzari de actiuni. Ma astept ca volatilitatea pietei sa creasca”, a afirmat Mobius.

El spune ca dezvoltarea pietei de capital depinde de atitudinea statul fata de aceasta piata. “Daca acesta va decide maine sa faca o noua donatie de la Romgaz sau oricare alta companie detinuta, lucrurile vor lua o intorsatura negativa. Dezvoltarea pietei de capital depinde de cum se va comporta statul in continuare”, precizeaza seful Templeton.

Pentru a repara daunele facute companiei si imaginii, Mobius ar recomanda guvernantilor sa inapoieze donatia de la Romgaz sub forma de dividende actionarilor. De asemenea, statul ar trebui sa vanda actiunile detinute in alte companii, pentru ca free-float-ul pietei de capital sa se majoreze si pentru a primi venituri in piata. In plus, privatizarea lor ar putea aduce si un management profesionist.

Institutiilor din piata de capital – BVB, CNVM si brokeri – Mobius le recomanda sa aduca cat mai multe companii private in piata si sa incurajeze statul sa isi listeze companiile din portofoliu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri