2 / 4

Sectorul financiar a inceput 2011 in forta

Top 10 cele mai tranzactionate de la BVB de la inceputul acestui an este format din emitentii financiari (cu exceptia SNP). Astfel, BRD a atras cel mai mare rulaj, de 55 milioane lei, urmat de Petrom (SNP) cu 37,5 milioane lei. SIF Oltenia ocupa locul al treilea, cu tranzactii de 28 milioane lei, urmata de SIF 2 cu 18 milioane si TLV, cu 17,7 milioane.

Si Bursa de Valori Bucuresti este in topul celor mai tranzationate companii, cu o valoare totala de 12 milioane de lei, urmata de SIF 1 cu 10 milioane. Topul este completat de SIF3, Erste Bank si SIF 4, cu tranzactii totale de sub 10 milioane lei, de la inceputul acestui an.

Acest top poate fi explicat de structura emitentilor prezenti la cota BVB. Sectorul financiar-bancar are o pondere foarte ridicata in totalul tranzactiilor de la BVB, aproximativ 55% in primele trei luni ale anului trecut. Sectorul energetic are o pondere de peste 30%, in aceeasi perioada.

Structura actuala de emitenti a BVB permite in acest moment investitorilor sa tranzactioneze preponderent emitenti din aceste doua sectoare. Pe viitor, daca tinem cont de listarile noi asteptate (Fondul Proprietatea si Romgaz) sau de vanzarile pe bursa a pachetelor suplimentare din partea statului (SNP, TEL si TGN), este foarte probabil ca preferintele investitorilor pentru aceste doua sectoare sa ramana aceleasi, poate chiar sa se intensifice si ponderile sa devina si mai ridicate”, a explicat Nicu Grigoras (foto).

Pe de alta parte, dupa evolutia foarte slaba a sectorului financiar in a doua parte a anului 2010, investitorii au revenit mai optimisti pe fondul evolutiei foarte bune a pietelor externe si pe imbunatatirea contextului in Romania, prin aprobarea transei a 7-a de la FMI si inceperea discutiilor pentru un nou acord de siguranta.

„Cred ca vom vedea aceasta tendinta in continuare deoarece aceste companii financiare sunt mult subevaluate comparativ cu alte companii similare din tari europene. Vedem o crestere a apetului de risc si prin perspectiva unei revenire economice incepand cu a doua parte a acestui an. Investitorii incep sa-si dea seama de oportunitatile pe sectorul financiar si pe fondul atingerii maximului sentimentului negativ in Romania incep sa intre la cumparare. In acelasi timp se simt in piata si investitori straini care vaneaza chilipiruri, iar langa acestia isi fac loc si speculatorii”, sustine Gabriel Necula.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri