1 / 4

Accelaratie apasata la maxim

Dupa ce Valentin Ionescu a preluat conducerea executiva a Bursei de Valori Bucuresti, toata atentia actorilor pietei si a presei s-a indreptat asupra noului director. Chiar daca Stere Farmache a avut aparitii publice tot mai rare, nu a lasat piata de capital pe plan secund. Din contra, el creioneaza planuri importante pentru un 2011 crucial.

Pornind de la listarea Fondului Proprietatea, anul a inceput cu semne bune pentru piata de capital romaneasca. O parte dintre proiectele pe care Bursa din Bucuresti le-a planificat in 2011 tin de institutiile pietei, insa sunt si decizii independente, de la nivel guvernamental. [Citeste opinia lui Farmache despre listarea FP]

Listarea Romgaz si a altor companii de stat, plus cresterea free-float-ului la Petrom, Transgaz si Transelectrica ar putea avea efect de contaminare si in mediul privat. Stere Farmache crede ca acesta se va apropia mai mult de bursa, in perioada urmatoare.

„In aceasta criza au fost multe lectii pentru antreprenori, privind modalitatea si canalul de finantare si sunt sigur ca vor lua tot mai serios in calcul si piata de capital. Cu atat mai mult daca stirile si evenimentele se vor intampla cu cadenta anuntata”, a declarat Farmache.

Pe langa aceasta, proiectul CNVM de desfiintare a pietei Rasdaq si de mutare a companiilor eligibile pe piata reglementata a BVB, va avea un rol important in cresterea numarului si a calitatii emitentilor bursei, prin transferul companiilor performante, atractive si din domenii de activitate interesante pentru investitori.

„Se pot intampla toate aceste lucruri, unele tin de piata de capital, de Bursa, CNVM, brokeri si de interactiunea dintre toti actorii, dar sunt si altele care tin aproape exclusiv de autoritati”, a explicat presedintele BVB.

Pe termen lung, planul Bursei din Bucuresti este de a deveni un pol financiar in regiune. Insa Farmache spune ca trebuie trasata foarte clar „regiunea” vizata, fara a uita ca in centru si est domina Bursa din Varsovia.

„Bursa poloneza va fi greu de ajuns. Dar raportandu-ne la dimensiunile tarii noastre, cred ca este firesc ca si piata bursiera sa se situeze mult mai sus”.

Preluarea BVB de catre un jucator important este un scenariu posibil invocat de mai multe persoane din piata, pe care nici Farmache nu il exclude.

Momentan, pragul de limitare a detinerilor la 5% protejeaza bursa de o preluare ostila, insa schimbarile in actionariat se pot vedea.

„Acest lucru este imbucurator, inseamna ca investitorii cred in potentialul bursei noastre. Si preluarea de catre un operator mare poate fi un plan, pe termen lung”, a afirmat Farmache.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri