3 / 5

Exemple de esecuri

Alexandru Ioan (foto), head of retail la KBC Securities, a exprimat clar pozitia companiei in aceasta dezbatere: „Suntem impotriva listarii Fondului Proprietatea pe o bursa internationala”.

In opinia sa, simpla listare pe o bursa straina nu reprezinta vreo garantie a succesului. Dimpotriva, au existat mai multe cazuri de companii care desi au incercat sa acceseze o baza mai larga de investitori prin intermediul unei piete dinafara granitelor, cu rezultate relativ limitate.

Pe langa Banca Turco-Romana, Elvila, Societatea R, Lafarge Romcim , Alexandru Ioan ofera doua exemple de esecuri ale unor companii listate pe burse straine, mai recente:

- Compania Vimetco, detinatoarea a peste 84% din actiunile gigantului Alro si cu activitati de productie si in China, societate ale carei actiuni desi erau listate la Londra, in prima parte a anului 2009 avea o capitalizare bursiera de mai putin de 30 de milioane de euro, sau de circa 6 ori mai putin decat a companiei Alro la acel moment.

- Compania A&D Pharma, care desi opereaza cel mai mare grup farmaceutic din Romania, si a fost listata la Londra timp de mai bine de 4 ani, a generat numai un interes modest din partea investitorilor straini iar acum procedeaza spre delistare, spre nemultumirea si protestele actionarilor minoritari.

„Vedem astfel ca nu este catusi de putin suficienta o listare pe o piata straina pentru a reduce ineficientele legate de stabilirea unui pret corect, ineficiente care pot persista chiar si un timp indelungat. Iar listarea unei companii pe o piata straina nu va genera in mod automat interes pentru aceasta. Din contra, perceptia asupra acestei companii se poate schimba, dintr-un emitent important pe plan national sau regional, intr-o companie neinteresanta mai ales in conditiile in care chiar si tranzactionata pe o bursa straina nu capteaza atentia investitorilor mult ravniti”, a explicat reprezentantul KBC Securities.

In opinia sa, este nevoie in mare masura de culoare locala, de expertiza si punctul de vedere al analistilor si consultantilor locali, buni cunoscatori ai limbii, culturii si specificului pietei, pentru a se putea starni interesul unor eventuali investitori straini care vor dori sa ia decizii in cunostinta de cauza.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri