4 / 5

Cine va pierde si cine va castiga?

Dintr-o eventuala listare a Fondului Proprietatea pe o bursa straina, cel mai mare perdant ar fi, cu siguranta, piata de capital romaneasca.

Cine va castiga? Vor avea investitorii romani vreun beneficiu de pe urma acestei miscari?


Mihai Chisu (foto) crede ca bursa romaneasca va avea cel mai mult de pierdut dintr-o listare a FP pe alta piata, pentru ca deoarece cel mai important activ al ei tranzactionat la cota va fi mutat ca pol de interes spre o bursa mai dezvoltata, viciind in acest fel sansele de maturizare si evolutie ale bursei autohtone.

„Investitorii romani nu vor fi afectati in mod direct, dar cred ca se va pierde mult din spiritul acestui fond care cuprinde printre activele sale importante participatii ale unor companii romanesti de prestigiu”, a explicat Chisu.

In opinia sa, bursa internationala pe care FP se va lista va fi marele castigator din aceasta miscare.

Si Alin Brendea considera ca piata bursiera romaneasca in ansamlu va pierde, in cazul unei duble listari a FP.

„Ca atare, cred ca toata lumea ar avea ceva de pierdut. Pe termen scurt ar pierde actionarii BVB, pe termen lung ar pierde investitorii romani privati de un acces la o piata autohtona de calitate”, sustine reprezentantul Prime Transaction.

In ipoteza ca aceasta listare ar putea creste cotatia FP (discutabil cu cat si de ce), Brendea crede ca ar putea castiga actionarii si emitentul in conditiile unui plan de finantare prin intermediul pietei bursiere.

„In cazul in care cotatia FP nu ar inregistra vreo influenta pozitiva beneficiari ar putea fi fondurile de investitii care ar plasa bani in titluri FP mai facil, pe piata de origine sau pe o piata unde deja sunt prezente”, a mai spus brokerul.

Actionarii FP au aprobat listarea pe bursa romaneasca si pe o alta piata, in AGA din 6 septembrie 2010. Deocamdata, administratorii Fondului Proprietatea au declarat ca prioritare sunt listarile companiilor din portofoliu, in timp ce cotarea pe o alta bursa ramane un plan pe termen lung.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri