3 / 4

Primii pasi pentru a deveni broker

Primul pas pentru orice tanar care isi doreste sa devina broker este sa urmeze un curs de autorizare ca Agent de Servicii de Investitii Financiare (ASIF), organizat de Asociatia Brokerilor (AB). Dureaza 30 de ore, cate 6 ore pe zi, iar la finalul acestuia se da un examen, in prezenta unei comisii formate din reprezentanti ai CNVM si ai Asociatiei Brokerilor.

Tot in domeniul pietei de capital un tanar se mai poate autoriza ca si consultant de investitii sau ca reprezentant al compartimentului de control intern, iar Asociatia Brokerilor organizeaza si astfel de cursuri.

“Ca o recomandare a Asociatiei Brokerilor, persoanele care nu au cunostinte absolut deloc despre acest domeniu, ar fi bine sa inceapa prin urmarea unui curs online de initiere in piata de capital, care pune bazele a tot ceea ce va urma ca si pregatire profesionala in acest domeniu”, a explicat Ingrid Zamfir, directorul de marketing si comunicare al AB.

In general, tinerii care vin la cursurile de ASIF au studii superioare sau sunt inca studenti, profilul fiind neschimbat in ultimii ani.

Insa, numarul persoanelor care ar dori sa se autorizeze ca broker, pentru ca nici cererea in piata nu mai este atat de mare. “Inainte de criza, erau multe solicitari in special de la SSIF pentru autorizarea persoanelor angajate in vederea extinderilor retelelor sau in vederea constituirii uneia”, a mai spus Ingrid Zamfir.

In ultimii doi ani, odata cu restructurarile si concedierile din acest domeniu, cererea de calificare in meseria de broker a scazut considerabil.






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri