3 / 5

"Suntem vanatori de chilipiruri"

Multi investitori se declara dezamagiti de evolutia titlurilor Fondului Proprietatea, ce a urmat dupa calmarea entuziasmului din primele zile de la listare.

Actiunile au scazut, saptamana trecuta, sub pragul de 0,6 (pretul de listare), urmand o evolutie usor ascendenta. In sedinta de ieri, titlurile fondului au castigat 1,24% fata de pretul de vineri (0,6035 lei/actiune), ajungand la 0,6125 lei.

Insa, volatitlitatea este o realitate in orice piata de capital, dezvoltata sau emergenta.

„Noi la Templeton, suntem investitori pe termen lung, bottom-up (ne uitam la fiecare companie in parte) orientati pe valoare. Nu suntem preocupati de fluctuatiile pe termen scurt care deseori distrag atentia investitorilor de la valoarea intrinseca a unei anumite actiuni. Noi suntem vanatori de chilipiruri si investim cu un orizont de 3-5 ani ceea ce inseamna ca ne concentram pe obtinerea celor mai bune rezultate pe termen lung”, a explicat Greg Konieczny.

Astfel, cei de la Franklin nu sunt surprinsi de fluctuatiile din prima saptamana de tranzactionare, deoarce acestea apar in orice piata.
Insa, FP ramane in prim plan si orice fluctuatie poate crea panica la nivel local. „Este important sa ramanem calmi si sa ne concentram pe perspectiva pe termen lung in timp ce lucram la cresterea valorii Fondului”.

La nivel de grup, politica Franklin este de nu comenta, specula sau face prognoze privind evolutia pretului FP.

Cu toate acestea, sunt o serie de factori asteptati sa ajute la cresterea valorii companiilor din portofoliul companiei, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra performantei fondului.

Printre acestia se numara ofertele publice initiale ale companiilor controlate de catre stat, schimbarea planurilor guvernului de a crea companiile Hidroenergetica si Electra in favoarea listarii Hidroelectrica si Nuclearelectrica sau introducerea unor practici potrivite de guvernanta corporativa si eficientizarea proceselor de decizie, a explicat managerul FP.

De asemenea, monitorizarea atenta a activitatii companiilor din portofoliu prin reprezentarea FP in consiliile de administratie din peste 20 de companii si consilierea conducerii companiilor pentru introducerea de masuri pentru imbunatatirea eficientei, profitabilitatii si transparentei in companiile controlate de stat sunt factori determinanti ai pretului.

In plus, aducerea de expertiza si finantare suplimentare in companiile din portofoliu, imbunatiri suplimentare in transparenta FP si continuarea reducerii detinerii guvernului la FP sunt alte motive care ar putea duce la cresterea pretului.

Cu toate acestea, nu poate fi exclusa nici varianta unei corectii pe termen mediu si lung.

Sunt multi factori care pot influenta pretul actiunii si este foarte dificil de a prognoza care vor fi acesti factori. Pietele emergente sau de frontiera sunt in mod special volatile si Romania nu face exceptie. Atat evenimentele locale cat si cele internationale pot avea impact asupra pietei si, in consecinta, asupra pretului actiunii FP”, a mai spus Konieczny.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri