4 / 5

Aventura Franklin in Romania

Dupa listarea Fondului Proprietatea, administratorul a anuntat ca se va concentra in principal pe cresterea valorii companiei si pe listarea a cat mai multe companii din portofoliul.

In ce priveste al doilea proiect, decizia ramane la guvernanti. Insa, intr-o conferinta recenta, un oficial al statului a declarat ca listarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea reprezinta decizii dificil de luat, fiind vorba de „companii strategice ale Guvernului”.

„La companiile despre care credem ca sunt pregatite pentru listare in acest moment (de exemplu Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz) Ministerul Economiei este actionar majoritar, astfel ca ei sunt singura autoritate in masura sa faca precizari despre calendarul sau statutul actiunilor respective. Potrivit celor mai recente informatii, Ministerul are in plan aducerea acestor companii la bursa si noi ii incurajam sa faca acest lucru. Noi ne dorim aceste listari intrucat acestea vor ajuta cu siguranta la cresterea valorii FP”, a declarat oficialul Franklin Templeton.

De asemenea, administratorii s-au implicat si in problema donatiei Romgaz. Statul roman a decis ca societatea nationala de gaze naturale sa doneze 400 milioane lei din profit actionarului majoritar, pentru finantarea deficitului bugetar.

Administratorii Fondului Proprietatea au reactionat la aceasta masura, incercand sa elimine propunerea din AGA, cerand guvernantilor public sa nu aprobe acest punct si prin actiune in instanta. Dar instanta a respins propunerea de anulare a deciziei, determinand si mai multe reactii negative.

Vom continua sa facem tot ce este posibil din punct de vedere legal pentru a obtine anularea deciziei AGA Romgaz”, sustine Greg Konieczny.

Acesta crede ca ofertele secundare la Petrom, Transgaz si Transelectrica. In plus, posibilele listari ale Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz vor aduce o lichiditate crescuta pietei.

2011 si-a pus deja amprenta pe istoria pietei de capital din Romania prin listarea Fondului Proprietatea – un fond de investitii inchis de 3.8 miliarde de euro. Aceasta este deja o realizare care cu siguranta a pus Romania pe radarele investitorilor straini”, a mai spus managerul FP.

Cu toate acestea, este important ca majoritatea acestor planuri sunt in mainile guvernului astfel ca evolutia pietei de capital din Romania depinde foarte mult de guvernanti.

„Noi speram ca guvernul va duce aceste planuri pana la capat ceea ce va ajuta foarte mult piata de capital din Romania. Evaluarile multor dintre companiile listate in prezent arata bine dupa cativa ani de performante mai slabe, comparativ cu alte piete importante din regiune. Performanta din 2011 a pietei de capital ar trebui sa fie sustinuta de cresterea economica pe care o asteptam sa se reia in Romania dupa doi ani de recesiune”, a conchis Konieczny.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri