3 / 4

Modificarea Prima Casa si impactul asupra preturilor la locuinte

Intrebat daca o posibila crestere a dobanzilor si a avansului in cadrul programului Prima Casa a putea avea impact in evolutia preturilor la apartamente Alexandru Pricop a raspuns ca ca in considerare ca numarul persoanelor care acceseaza un astfel de credit se scada, mai ales daca va creste procentul avansului.

“Pe de alta parte, este foarte important cu cat va creste acest avans pentru ca, in Bucuresti cele mai multe locuinte tranzactionate prin acest program au fost imobile vechi, cu preturi ce au variat in jurul pragului 60.000 euro. La un procent de 5%, avansul a insemnat 3.000 euro. In cazul in care avansul ar creste la 10%, ceea ce inseamna 6.000 euro la un astfel de apartament, nu cred ca eforturile celor care isi permiteau sa plateasca 5% avans vor fi atat de mari pentru a-si permite sa plateasca noua suma”, a aratat Pricop.

In opinia sa, ar trebui sa existe schimbari majore astfel incat programul Prima Casa sa nu mai fie atat de accesibil la nivelul populatiei, lucru ce ar putea conduce la o influentare a pietei imobiliare pe segmentul locuintelor cu preturi de circa 60.000 euro.

In ceea ce priveste nivelul chiriilor, Pricop nu crede ca va fi influentat de stoparea sau continuarea programului Prima Casa. “Exista o foarte mica posibilitate in cazul in care programul va fi oprit sa creasca cererea pe piata apartamentelor vechi, insa cu toate acestea cresterea chiriilor nu ar trebui sa fie semnificativa”, a incheiat Pricop.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri