3 / 5

Chiriile din Pipera vor ramane sub 10 euro/mp

Managerul fondului de investitii Europa Capital Emerging Europe se asteapta ca economia Romaniei sa isi revina incepand cu semestrul al doilea, iar investitorii in real estate sa reapara la finalul anului si, mai ales, in 2012.

“Investitorii pe termen lung se vor intoarce anul viitor in Romania pentru ca preturile din Europa Centrala sunt atat de mari, incat nu au unde sa se duca. Asa ca acei investitori au ca optiuni Romania sau Bulgaria, iar piata locala este mult mai mare si mai atractiva”, considera Tim Norman. Cu toate acestea, el nu se asteapta in viitorul apropiat la preturi sau chirii mai mari, poate doar la o usoara crestere a preturilor pentru segmentul rezidential, insa exclude acest scenariu pentru piata de birouri.

Pipera este un cosmar din punct de vedere al traficului si cred ca nivelul chiriilor va ramane sub 10 euro/mp mult timp de acum inainte. Singura solutie este ca guvernul sa investeasca masiv in infrastructura de acolo si, evidend, proprietarii sa fie realisti si sa accepte chirii scazute, chiar daca nu isi vor putea acoperi ratele la banca. La randul lor, si bancile trebuie sa inteleaga situatia”, arata Tim Norman.

In ceea ce priveste centrele comerciale, presedintele Europa Capital Emerging Europe este de parere ca inca un proiect din Bucuresti ar putea intra in faliment.“A fost livrat de ceva vreme si nu o duce deloc bine. Din pacate, este aceeasi banca finantatoare ca si in cazul City Mall (n.r.: UniCredit Tiriac Bank)”, afirma Norman, fara a preciza despre ce mall este vorba. Un posibil candidat ar putea fi insa Grand Arena, din cartierul Berceni, care a fost finantat cu 35 de milioane de euro de catre UniCredit.

Tim Norman da exemplu un alt centru comercial care a mers foarte bine pana in prezent, insa de curand are un concurent direct foarte puternic si “ar putea deveni vulnerabil pe termen lung”. Nici in acest caz managerul nu ofera un nume, insa Plaza Romania corespunde descrierii sale, in contextul in care AFI Palace Cotroceni se afla la trei statii de autobuz distanta.

Vezi in slide-ul urmator cum ar putea sprijini guvernul piata imobiliara.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri