1 / 6

9 din 10 constructii vor fi cladiri verzi

Pentru proprietarii cu experienta pe pietele mature, este simplu: cladirile verzi au avantaje care justifica din start un cost mai ridicat al constructiei. Trendul i-a prins insa si pe proprietarii romani, care compenseaza lipsa experientei cu dorinta de a crea un produs bun, spune Horatiu Florescu (foto), presedinte si CEO al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.

“Totul vine de la a face un produs bun si a civiliza piata. Pentru companiile chiriase, o cladire verde insemna costuri mai mici, iar pentru proprietar, chiar daca implica un cost al constructiei mai ridicat, este un avantaj competitiv: confortul pe care il ofera angajatilor care lucreaza in acea cladire este unul sporit, deci productivitatea acelor angajati va fi mai mare”, explica Florescu.

Dezvoltatorii care au cumparat recent terenuri si pregatesc noi cladiri de birouri au inclus pe lista de prioritati certificarea proiectelor conform standardelor internationale: BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), sistemul britanic de certificare, sau LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), sistemul american.

In prezent, circa 90% din cladirile de clasa A care vor fi livrate pe piata locala in 2013-2014 sunt in curs de obtinere a unui astfel de certficat, potrivit estimarilor presedintelui The Advisers/Knight Frank.

“Sustenabilitate devine cuvantul-cheie in triunghiul proprietar-chirias-investitor: proprietarii vor sa aiba produse bune, chiriasii dau puncte in matricea lor de relocare, iar la un viitor exit, cumparatorii sunt inclinati spre cladiri certificate”, arata Florescu.

Diferenta intre doua cladiri este vizibila dupa un an in privinta costurilor cu utilitatile.
Astfel, chiar daca doua companii, care ocupa suprafate similare, platesc aceeasi chirie, o diferenta de 1-2 euro/mp/luna in costurile cu utilitatile va fi imediat simtita in bugetele companiilor respective.

In acest context si luand in considerare rata medie de neocupare de 17% din piata de birouri, inclinatia proprietarilor catre cladirile verzi devine usor de inteles.

Citeste si
Cine si de ce investeste in birourile verzi?.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri