5 / 6

Sfaturi pentru proprietarii de cladiri

Miscarea cladirilor verzi devine suficient de puternica cat sa opreasca practicile proaste de construire, considera Steven Borncamp (foto), de la Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC). Oportunitati importante vor aparea pentru cei care se orienteaza catre constructiile sustenabile, spune el.

Steven Borncamp ii sfatuieste pe proprietarii care vor sa obtina un certificat BREEAM sau LEED sa inceapa de vreme si sa se asigure ca echipa de proiectare este familiara cu principiile designului integrat si ca are un membru in componenta cu experienta in certificarea cladirilor verzi.

“Atat LEED, cat si BREEAM reprezinta optiuni valabile. As sugera o scurta discutie cu specialistii familiarizati cu cele doua sisteme, intrucat exista si o serie de particularitati pentru fiecare tip de certificare. Un consultant pe tema sustenabilitatii poate reduce costurile si creste valoare proiectului dincolo de procesul de certificare”, spune Borncamp.

Un alt aspect avut in vedere de dezvoltatori este costul administrarii, care se reflecta in service charge, dar si alte costuri pe termen mediu si lung al cladirii, suportate de proprietar, cum este retrofit-ul necesar dupa o perioada pentru a mentine cladirea la nivelul de performanta solicitat de clienti, completeaza Razvan Nica.

Foarte importante sunt si valoarea adaugata in momentul exitului, promovarea si imaginea oferita in piata de catre o astfel de certificare, precum si faptul ca o astfel de certificare face posibila compararea cu alte constructii din alte centre de afaceri sau capitale europene”, a incheiat Nica.

Cladirile certificate BREEAM, pana in prezent, sunt:
  • Crystal Tower, singura care a obtinut BREEAM Excellent – zona Iancu de Hunedoara
  • Lakeview, prima cladire care a obtinut BREEAM – bulevardul Barbu Vacarescu
  • Euro Tower, prima cladire finalizata cu BREEAM – intersectia Barbu Vacarescu – Lacul Tei
  • Swan Office & Tehnology Park – zona Pipera.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri