2 / 6

Autoritatile ar trebui sa dea tonul

Peste cinci ani, orice proiect premium de anvergura va avea, probabil, un certificat care sa-i ateste calitatea de cladire verde, admite Ovidiu Sandor (foto), CEO al companiei ModaTim Investment, care detine proiectul de birouri City Business Centre din Timisoara. Insa eforturile proprietarilor de a dezvolta astfel de proiecte trebuie sustinute si de autoritati.

“Dezvoltatorul va avea un rol activ, determinat de presiunea care va veni din partea chiriasilor, insa implicarea autoritatilor ar trebui sa creasca. Autoritatile ar trebui sa dea tonul si sa impuna standardele, sa promoveze si sa incurajeze initiativele existente in acest sens si sa ofere un sprijin, nu doar strict de natura fiscala, dezvoltatorilor, afirma Sandor.

In opinia sa, orice proiect nou in care statul este angrenat intr-o forma mai mica sau mai mare ar trebuie sa devina un exemplu pentru initiativele private.

De aceeasi parere este si Ioan Bejan, secretar general al Patronatului Proprietarilor de Cladiri din Romania (RABO), care considera ca piata va dicta ceea ce se va intampla in urmatorii ani, insa sustinerea trebuie sa vina si din partea autoritatilor locale.

“Legislatia europeana sprijina dezvoltarea cladirilor verzi si totodata, depinde de autoritatile locale pentru a sustine la randul lor proprietarii, accelerand acest demers prin acordarea de diferite facilitati. Indiferent de aceste aspecte, vor exista cativa lideri de piata care, in urmatorii cinci-zece ani, vor realiza avantajul competitiv pe care il prezinta certificarea cladirilor si care vor crea astfel noi standarde pe piata de birouri”, sustine Bejan.

Oficialul RABO crede ca o perioada de cinci ani poate fi considerata prea scurta in ceea ce priveste dezvoltarea unor cladiri verzi, insa spune ca exista posibilitatea sa vedem implementate cateva proiecte pe segmentul premium de birouri. “Totusi, daca vorbim de un orizont mai larg de circa 10 ani, ne putem astepta ca birourile certificate BREEAM sau LEED sa domine piata de clasa A”, subliniaza el.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri