3 / 6

Ce companii se muta in cladiri verzi?

In Bucuresti, pana in prezent au fost finalizate, trei cladiri cu certificate BREEAM: Lakeview (foto) si Eurotower, amplasate in zona Barbu Vacarescu, si Swan Office & Technology Park, in Pipera. Printre companiile care au inclus certificatul BREEAM pe lista factorilor de decizie in alegerea noului sediu se numara PwC, RBS si Avon.

“Ceea ce a contat in alegerea proiectului Lakeview a fost, in primul rand amplasamentul, foarte convenabil in zona de nord a orasului, cu bune conexiuni de transport, dar si caracteristicile ecologice ale cladirii”, povestea in toamna anului trecut Vasile Iuga, country managing partner al PwC Romania.

Accesul facil spre cladire, lumina naturala de care beneficiaza angajatii, certificarea BREEAM si tehnologia de ultima generatie cu care este echipata cladirea au fost si motivele pentru care RBS Romania a ales sa isi mute sediul central in proiectul Lakeview, dupa ce timp de 15 ani sediul bancii a fost in cladirea World Trade Center (WTC).

Criza a determinat oamenii sa se concentreze asupra calitatii si costurilor in constructii, costurilor operationale, conexiunilor cu mediul urban si sistemul de transport public, spune Steven Borncamp, presedintele Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC), prima organizatie de promovare a constructiilor verzi din piata locala.

“Chiriasii unor companii precum PWC, RBS si altele, preocupate de beneficiile birourilor verzi au mai multe cerinte legate de astfel de spatii. Sanatatea, confortul si productivitatea crescuta sunt bine intelese de comunitatea de afaceri”, afirma Borncamp.

Pe de alta parte, desi admite ca certificatele care atesta calitatea de ”cladire verde” tind sa capete o importanta tot mai mare, Ovidiu Sandor, proprietarul City Business Centre din Timisoara, spune ca, deocamdata, nu prezinta o componenta cheie pentru a incheia contracte pe piata de birouri locala.

“Intrebari in acest sens vin in special din partea unor companii multinationale, care, la randul lor, introduc in oferta proprie de servicii specificatii cu privire la impactul lor, ca furnizori, asupra mediului sau caracterul verde al locatiei din care urmeaza sa presteze serviciile”, arata Sandor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri