2 / 4

Chiriile stagneaza

Ultimele sase luni nu au adus schimbari in ceea ce priveste chiriile lunare platite de retaileri in centrele comerciale sau in spatiile stradale. Luiza Moraru (foto), sefa diviziei de retail a consultantului imobiliar CBRE Romania, spune ca in mall-urile foarte bune se observa chiar o usoara tendinta de crestere a chiriei , respectiv de cateva procente, in timp ce in proiectele secundare exista o tendinta de stabilizare a chiriilor, dar proprietarii mentin acordarea de reduceri de chirie si a altor facilitati pentru chiriasi.

Tot o stabilizare a chiriilor remarca si Razvan Sin, de la DTZ Echinox, care adauga ca singurele cazuri unde retailerii primesc stimulente de tipul lunilor gratis sunt mall-urile deja construite, unde dezvoltatorul si-a asumat un risc si trebuie sa ocupe cu orice pret cladirea, minimizandu-si astfel pierderile.

In prezent, chiriile pentru magazinele din centrele comerciale performante din Bucuresti oscileaza intre 50 si 60 euro/mp, in timp ce pentru proiectele aflate in zone secundare, proprietarii cer 25-30 euro/mp, nivel similar cu cel intalnit in mall-urile bune din afara Bucurestiului, potrivit DTZ Echinox.

In ceea ce priveste spatiile stradale, pentru un magazin amplasat pe bulevardele Magheru si Balcescu, chiriile oscileaza intre 70 si 75 euro/mp, si scad pana la 50-60 euro/mp pentru Calea Victoriei si Calea Dorobanti.

Un argument pentru stabilizarea chiriilor il reprezinta si stocul scazut de spatii noi livrate in acest an, in primele sase luni fiind inaugurate doar extinderea European Park Braila si Family Center din Ramnicu Valcea. “Proprietarii de centre comerciale sunt constienti ca pe piata nu au fost livrate proiecte noi si sunt in expectativa. Cei care aveau probleme cu bancile, le-au rezolvat pana acum si nu mai trebuie sa faca deal-uri cu orice pret. Stimulente sunt oferite doar pentru acei chiriasi recunoscuti de catre piata ca ridica substantial traficul”, afirma si Carmen Ravon, senior retail negotiator in cadrul King Sturge, companie care a fuzionat in luna mai cu Jones Lang LaSalle.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri