3 / 4

Ce se mai construieste

Dupa un semestru cu doar doua livrari, ambele in afara Capitalei, gradul de neocupare in mall-urile bucurestene a scazut, in unele cazuri, sub 3%, admit consultantii. In unele proiecte insa, amplasate in zone periferice, precum Vitantis sau Grand Arena, rata de neocupare depaseste 25%, dar fata de anul trecut, se observa o imbunatatire.

Razvan Sin (foto)
, de la DTZ Echinox, spune ca, pe langa mall-urile existente, un retailer care vrea sa sa se extinda poate opta pentru un spatiu stradal, daca gaseste o cladire care sa i se potriveasca. In plus, dupa ce in prima jumatate a acestui an consultantul imobiliar a inchiriat 12.000 mp pentru Electroputere Parc, spune ca in primavara anului viitor ar putea fi inceputa constructia unui alt mall de care se ocupa, impreuna cu cei de la Colliers, respectiv proiectul Mega Mall, ce va fi dezvoltat pe fosta platforma Electroaparataj. “Asteptam autorizatia de constructia in primavara, cand estimam ca vom atinge un grad de preinchiriere de 50%. In prezent, purtam discutii avansate, inclusiv cu hipermarketul”, a declarat Sin.

In ceea ce priveste noile livrari asteptate pentru a doua jumatate a anului, Bucurestiul a ramas, dupa deschiderea Sun Plaza, pentru prima data fara niciun mall in constructie, singurul santier activ fiind in cadrul primei faze a Colosseum, unde retailerul de bricolaj Leroy Merlin va deschide in luna august, iar Carrefour si Altex, in octombrie.

In tara, centrele comerciale aflate in constructie totalizeaza o suprafata de 275.000 mp, potrivit estimarilor Colliers. Pe de alta parte, CBRE estimeaza ca in prezent se afla in constructie circa 367.000 mp. Printre proiecte planificate pentru deschidere in al doilea semestru se numara: Palas Iasi, Electroputere Parc, Adora Mall, Maritimo Shopping Center, Coral Constanta, Colosseum, Oradea Shopping City, Galleria Arad si extinderea Baneasa Shopping City.

“In Bucuresti, optiunile pe care le au retailerii care vor sa se extinda sunt Colosseum Shopping Center, singurul centru ce va fi inaugurat in 2012, dar pot opta si pentru majoritatea centrelor existente, in functie de suprafetele necesare. In tara, pot deschide magazine in Maritimo Constanta sau Electroputere Craiova, precum si in majoritatea centrelor existente, cu ancore puternice si potential, ca Shopping City Sibiu, Promenada Targu Mures, Arena Bacau si ERA Iasi”, spune Carmen Ravon, de la King Sturge.

Intre timp, singurul santier activ in Bucuresti ramane Colosseum, insa din spate ar putea veni si ParkLake Plaza, unde grupul de investitii Caelum Development a anuntat ca va incepe lucrarile de constructie in luna iulie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri