2 / 6

Despre cum vor arata apartamentele izolate termic in urmatorii 10 ani

Cum vor fi apartamentele reabilitate termic peste 10 ani?


MIRCEA OCHINCIUC, Arhitect (foto): Nu stim cum se va comporta in 10 ani o cladire termoizolata cu polistiren, deoarece asa cum am mai spus polistirenul se comporta diferit in timp in functie de modul in care a fost pus in opera; se stie ca dupa 15-20 de ani polistirenul isi diminueaza proprietatile si, ca atare, scade si eficienta reabilitarii. Nu se cunoaste in Romania un bloc izolat in urma cu 10-15 ani, in stilul in care s-au izolat cele mai multe blocuri la noi in tara, pe care sa il putem folosi ca exemplu.
S-a tot vorbit de comparatii cu Germania, unde exista lucrari termoizolate cu polistiren si care sunt mult mai vechi de 10 ani, dar acolo vorbim de case gandite ca un sistem complex, in care polistirenul este numai unul dintre elementele unui angrenaj bine gandit!

MARCEL BARBUT, ADEPLAST
: Daca lucrarile au fost executate corect si materialele au fost de calitate, in principiu nu ar trebui sa fie nicio problema. Odata la cativa ani ar trebui improspatat doar stratul de vopsea exterioara.
Am vizitat o casa izolata cu polistiren acum 23 de ani in Austria. In prezent o revad in fiecare an, cand imi vizitez prietenii de acolo. Are aceeasi culoare, iar polistirenul este tot acolo si nu a disparut.

VASILE BRAD, MAPEI: Cu siguranta ca acolo unde s-a aplicat o tehnologie corecta si materialele au fost de calitate, rezultatele vor fi bune si de durata.

RAZVAN BOBE, BAUMIX: Probabil ca in viitor va creste ponderea lucrarilor pe baza de vata minerala, dar cea cu polistiren va ramane lider, prin prisma costurilor mai mici in balanta cu avantajele aduse.
In prezent procentele intre polistiren si vata sunt probabil de 95% si 5%. Pana in 2015 ar putea ajunge la 85% si 15%.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri