3 / 6

La ce trebuie sa fim atenti cand izolam termic un bloc sau locuinta

La ce trebuie sa fie atenti cei care vor sa isi izoleze termic corect un bloc sau o locuinta? Care sunt cele mai importante aspecte?

VASILE BRAD, MAPEI: As puncta ca blocurile din prefabricate, vechi “sau comuniste”, au abateri mari de planeitate si de aici si dificultatea de “a scoate perfect” placarea cu polistiren la fata cladirii. In majoritatea cazurilor ar trebui sa se faca si reabilitarea termica a acoperisului, pentru ca cei care locuiesc la utimul etaj al cladirii sa nu mai sufere de caldura vara sau sa plateasca o factura mare la incalzire iarna. De asemenea, nu cred ca merita sa investesti in izolarea termica daca apartamentele sau casele nu au o tamplarie prevazuta cu geam termoizolant.

MARCEL BARBUT, ADEPLAST: Primul lucru la care ar trebui sa fie atenti locatarii este calitatea materialelor. Informatiile tehnice de pe ambalaje trebuie confruntate cu specificatiile din caietele de sarcini. Al doilea lucru foarte important este alegerea unei firme de constructii care sa prezinte bonitate (un portofoliu de lucrari, recomandari de la clienti anteriori etc.). Nu in ultimul rand beneficiarul trebuie sa monitorizeze permanent stadiul lucrarilor si felul in care se pun in opera materialele. Chiar daca informatiile tehnice pe care le detin nu sunt foarte vaste, beneficiarii trebuie sa se documenteze in legatura cu acest aspect. Cel mai important lucru este ca dirigintele de santier sa-si faca treaba corect si sa nu se “inteleaga” cu subantreprenorii, pentru ca aici intervin problemele.

RAZVAN BOBE, BAUMIX: Proprietarii trebuie sa fie atenti la existenta si respectarea cu strictete a proiectului tehnic – aici exista toate detaliile, inclusiv grosimea placilor termoizolante. In plus este importanta existenta unui diriginte de santier, care le va reprezenta interesele in fata constructorului. Costurile pentru acest demers sunt mici in comparatie cu beneficiul unei lucrari corect executate.
Materiale trebuie alese pe criterii calitative si nu pe criteriul pretului cel mai mic – investitia este una serioasa si durabilitatea in timp a lucrarii este foarte importanta. Repararea defectelor presupune in cazul acestor lucrari cheltuieli foarte mari, de aceea proprietarii nu trebuie sa uite ca materialul cel mai ieftin nu garanteaza nimic in afara pretului de achizitie.

MIRCEA OCHINCIUC, Arhitect
: OAR este preocupat de aspectele care tin de arhitectura, ar fi o greseala din partea noastra sa ne pronuntam si sa intervenim in partea constructiva cu anumite recomandari, chiar daca rezultatul final implica si elemente de arhitectura. Aceste recomandari se fac numai de catre specialisti, in discutii profesionale.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri