4 / 6

Romania versus statele europene

Cum se pozitioneaza Romania in contextul celorlalte tari ale UE in ceea ce priveste reabilitarea termica? Sunt deschisi “vesticii” catre astfel de solutii sau prefera alte modalitati de izolatie?

MARCEL BARBUT, ADEPLAST (foto):Nu avem o statistica exacta care sa precizeze locul Romaniei, dar suntem extrem de departe de Germania, unde termoizolatiile au inceput in urma cu 25 ani sau Austria care a inceput acum 23 de ani. Putem vedea cu ochiul liber multimea de blocuri gri din vremea comunista.
In vest termoizolarea caselor se apropie de final, iar la casele nou construite se foloseste polistiren cu grosime de 160 mm nu de 80 sau 100 mm ca la noi.
Un lucru este cert: statisticile din Germania si Austria arata ca 80 %-90 % din izolatii se fac cu polistiren, si doar 10 % - 20 % cu vata bazaltica.

RAZVAN BOBE, BAUMIX: Exista un decalaj important insa cert este ca si in Occident cea mai utilizata metoda pentru sectorul rezidential este termoizolatia cu placi de polistiren expandat iar pentru cladiri publice se folosesc solutii de fatade ventilate.

VASILE BRAD, MAPEI: Consideram ca ar fi inca foarte mult de lucru. Vesticii au conceptii si valori diferite, in consecinta se prefera utilizarea unor materiale mai “performante” (de ex: vata minerala, fatade ventilate).




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri