3 / 5

Fatadele vii: de la tuburi de alge, la gradini verticale

Sean Affleck de la Make Architects este un adept al fatadelor vii, citat de BBC. El isi imagineaza cladirile invelite in tuburi de alge, in care ar urma sa fie eliminate gazele eliminate in procesul de productie. Algele ar absorbi emisiile de carbon, iar apoi ar putea fi reciclate si prin biomasa s-ar putea crea biodiesel. Solutie este folosita la o centrala electrica din Arizona, iar Affleck mai da ca exemplu si un proiect din Mumbai unde o firma vrea sa transforme algele de pe cladire in cosmetice.

In Romania avem cate putin din fiecare, avem si proiecte care vor sa incorporeze spatii verzi, dar si constructii ale unor companii care vor sa recicleze resursele naturale.

Pe de o parte avem in proiectul Green Gate al cehilor de la S Group incorporate gradini verticale. Dezvoltatorul vrea insa si sa recicleze resursele naturale, cum ar fi colectarea, reciclarea si refolosirea apei de ploaie in activitati nepotabile. O astfel de abordare "verde" apare si in cazul proiectului Cora de pe Soseaua Alexandriei, hipermarket deschis recent, care dispune de tuburi solare si un sistem de management care va controla consumul.

In spatele magazinului Cora exista si un sistem de compost unde se depoziteaza deseurile vegetale care se transforma in ingrasamant natural pentru spatiile verzi.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri