2 / 9

Ce se intampla daca apar cresteri neprevazute de costuri in contractul de inchiriere

Necesitatea revizuirii judiciare a contractelor cu executare succesiva este expres reglementata de Codul Civil: Impreviziunea – art. 1271
Pana in prezent in practica judiciara s-a retinut, in multe randuri, necesitatea revizuirii judiciare a contractelor cu executare succesiva ca fiind justificata de vointa partilor, care s-au obligat clauzei rebus sic standibus (clauza care, in dreptul international public, reprezinta doctrina juridica ce permite tratatelor sa devina aplicabile, din cauza unei schimbari fundamentale a circumstantelor). Acum, aceasta teorie a impreviziunii este expres reglementata de Codul Civil, spun oficialii Ghica Boutique Law Firm.

Cand executarea unui contract devine prea oneroasa pentru una dintre partile contractante, se impune revizuirea acestuia, in vederea restabilirii echilibrului valoric al prestatiilor. Astfel, se recunoaste posibilitatea instantei judecatoresti de a interveni in executarea contractului, putand dispune adaptarea contractului, modificand acele prestatii care, din motive exceptionale, au devenit mult prea oneroase pentru una din parti sau chiar incetarea contractului.

Pentru ca cele de mai sus sa poata fi aplicabile, trebuie ca imprejurarile care fac deosebit de oneroasa obligatia uneia dintre parti sa fi intervenit ulterior incheierii contractului, acestea sa nu fi fost previzibile la momentul incheierii contractului, sa nu existe o clauza prin care partile sa isi asume riscul schimbarii imprejurarilor, iar apelarea la instanta sa urmeze in cazul esuarii incercarilor de renegociere a contractului, intr-un termen rezonabil si cu buna-credinta.

Nu vom fi in prezenta impreviziunii in cazul contractelor de locatiune pentru spatii de birouri care au inserate clauze de indexare, care vor face sa varieze pretul in functie de evolutia unui indice ales de ele sau care au convenit ca in anumite situatii sa revizuiasca contractul.

In concluzie, trebuie retinut ca nu orice modificare de ordin economic justifica revizuirea prestatiilor, impreviziunea putand fi invocata numai in anumite conditii, expres prevazute de Codul Civil.

Ce inseamna asta concret? Spre exemplu, daca am un contract de inchiriere incheiat anul acesta, iar peste 2 ani se maresc preturile la utilitati, iar eu, chirias, nu mai pot suporta costurile, lucru pe care nu l-am prevazut in contractul de inchiriere, atunci eu, chirias, si proprietarul ne ducem in instanta si cerem sa adapteze contractul si sa distribuie in mod echitabil intre parti pierderile si beneficiile ce rezulta din schimbarea imprejurarilor sau sa se dispuna incetarea contractului la un anumit moment si cu anumite conditii. Acest lucru se poate intampla daca majorarea costurilor a intervenit dupa incheierea contractului, daca aceasta schimbare (majorare costurilor) nu au putut fi prevazuta de chirias in mod rezonabil la momentul incheierii contractului si daca nu s-a mentionat niciunde in contract ca isi asuma chiriasul riscul acestor schimbari, au explicat oficialii buticului de avocatura.

In plus, chiriasul trebuie sa faca dovada faptului ca a incercat intr-un termen rezonabil si cu buna credinta sa negocieze adaptarea echitabila a contractului.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri