1 / 9

Recuperarea datoriilor la chirie, fara proces

Noile reglementari, potrivit art. 1798 din Codul Civil, vorbesc despre caracterul executoriu al contractului de locatiune incheiat sub semnatura privata, care poate constitui titlu executoriu numai prin simpla inregistrare a contractului de locatiune la organele fiscale sau prin incheierea acestuia in forma autentica. Caracterul executoriu al locatiunii produce efecte numai pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege. In plus, prevederile art. 1809 din Codul Civil, stipuleaza caracterul executoriu ce produce efecte si cu privire la obligatia de restituire a bunului dat in locatiune, daca sunt indeplinite una dintre cele doua conditii prevazute de art. 1798 si mentionate mai sus.

Caracterul executoriu executoriu al contractului inseamna ca nu trebuie sa mai mergi in instanta pentru a-ti cere drepturile.

Avantajul pentru proprietar este ca nu mai trebuie sa introduca o actiune in justitie impotriva chiriasului (elimina timpul indelungat pe care l-ar presupune un astfel de proces) si ca se poate indrepta catre executorii judecatoresti pentru a recupera cuantumul chiriei datorate de chirias si/sau pentru a incepe procedurile de executare silita privind evacuarea chiriasului din spatiul inchiriat sau din spatiul in locatiune, au explicat pentru Wall-Street.ro oficialii Ghica Boutique Law Firm.

Doar contractele de inchiriere ce vor fi inregistrate la administratia financiara vor dobandi caractetul executoriu si vor beneficia de avantajele de mai sus. Semnatura privata inseamna ca acel contract este incheiat doar de catre parti, fara notar sau avocat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri