3 / 9

Proprietarul vrea sa vanda imobilul pe care il am in chirie: ce se stipuleaza in noul Cod Civil?

Ce se intampla cu chiriasii in cazul in care dezvoltatorul decide sa instraineze imobilul detinut si dat in locatiune? Ca si pana acum, exista opozabilitate a contractului de locatiune fata de dobanditor, insa numai in urmatoarele conditii:

A. in cazul imobilelor inscrise in cartea funciara, daca locatiunea a fost notata in cartea funciara;

B. in cazul imobilelor netranscrise in cartea funciara, daca data certa a locatiunii este anterioara datei certe a instrainarii.

Oficialii Ghica Law Boutique Firm au explicat ce presupun aceste conditii.

A. Opozabilitatea contractului de locatiune se dobandeste prin inscrierea in cartea funciara, care este un document public. In acest fel, se dobandeste dreptul partii de a invoca acest contract impotrica tertului care ar ridica pretentii in legatura cu un drept subiectiv dobandit de parte prin contractul de inchiriere (spre exemplu, eu am un contract de inchiriere inscris in cartea funciara si tu vii sa-mi spui ca ai si tu un contract de inchiriere pe acelasi spatiu, dar care nu e inscris in cartea funciara. Are intaietate cel care a inscris primul contractul in cartea funciara)

B.Am un apartament pe care l-am inchiriat catre X pe 1 iunie, iar pe 1 iulie vand apartamentul lui Y. Y ii cere lui X sa evacueze apartamentul si acesta invoca faptul ca data contractului lui de inchirere este anterioara datei contractului de vanzare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri