2 / 6

AUGUSTIN RUSSU, Baumix: Piata de constructii este extrem de vulnerabila la factorii politici

Modificarile constante ale programelor de reabilitare termica au determinat o parte din jucatorii activi pe piata de constructii ca in ultimii ani sa nu isi mai prioritizeze aceasta zona. Aici este si cazul producatorului de materiale pentru constructii Baumix, detinut de catre antreprenorul roman Augustin Russu (FOTO), care sustine totodata ca piata de profil este extrem de vulnerabila la factorii si deciziile politice.

“Suntem in continuare implicati in piata, spre exemplu in Bucuresti in sectoarele 1 si 3, dar momentan nu reprezinta un segment cu focus in planul de business. Acest fapt se datoreaza luptei neloiale la nivel de preturi, care a ingreunat foarte mult accesul companiilor mici si mijlocii la proiecte. Asadar, impactul asupra business-ului va fi limitat, insa, cu siguranta, este vorba despre o decizie care ar influenta piata per ansamblu, iar o piata in scadere este in dezavantajul tuturor jucatorilor, precum si al economiei in general”, a declarat antreprenorul roman la solicitarea Wall-Street.ro.

Omul de afaceri crede totodata ca deciziile politice pot avea un impact extrem de mare asupra pietei.

“Piata de constructii este una dintre cele mai vulnerabile la factorii politici, fie ca vorbim despre proiecte majore de infrastructura sau despre initiative ale administratiei centrale / locale de reabilitare termica, Prima Casa etc. Totusi, impactul major va fi asupra companiilor care isi concentreaza mare parte a business-ului in zona de fonduri publice, ceea ce nu este cazul nostru. La nivelul pietei, probabil se va resimti un impact destul de mare asupra volumelor si valorilor, dat fiind ca nu va mai fi un an electroral, insa este dificil de realizat o estimare exacta”, a continuat Russu.

Potrivit omului de afaceri, piata incearca din greu sa revina la un trend de crestere, iar astfel de decizii nu fac decat sa intarzie reluarea consumului de materiale de constructii. In lipsa marilor proiecte imobiliare si de infrastructura, zona de reabilitari a reprezentat o resursa importanta pentru multi jucatori din piata, mai ales marile companii, care vor fi nevoite sa identifice alte surse de venituri.

El sustine ca de-a lungul timpului au mai existat initiative care implicau participarea financiara a beneficiarilor si care s-au dovedit a limita piata de reabilitari, insa, in acelasi timp, nici finantarea din partea statului nu a reusit sa influenteze masiv piata, ritmul de desfasurare a investitiilor fiind mai degraba lent.

“Impactul asupra business-ului nostru va fi scazut, dat fiind ca momentan nu este un segment prioritar pentru noi. Totusi pe viitor, odata cu cresterea veniturilor populatiei, precum si a gradului de constientizare a nevoii de reabilitare termica, nu excludem sa alocam mai multe resurse pe acest segment”, a mai precizat Augustin Russu.

In ceea ce priveste costurile de reabilitare, Russu apreciaza ca acestea se situeaza in jurul valorii de 70-80 de euro / metru patrat cu diferente in functie de oras, furnizor de servicii sau situatia constructiei.

Antreprenorul roman crede totodata ca cea mai buna solutie ar fi continuarea reabilitarilor cu o contributie cat de mare posibil a statului, date fiind conditiile economice actuale.

“Este nevoie de alocarea de fonduri in mod constant si de accelerarea ritmului de implementare, luand in considerare numarul mare de locuinte care au nevoie de reabilitare termica. De asemenea, sfatul principal pentru autoritati este ca piata are nevoie de o reglementare mult mai stricta la nivelul asigurarii calitatii produselor si serviciilor”, a incheiat Augustin Russu, proprietarul Baumix.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri