2 / 6

Birourile, fata in fata cu o noua provocare: asistam la fenomenul de multipolarizare?

Piata birourilor traverseaza o perioada dinamica, in care au loc schimbari importante, modificari care vor conduce la repozitionari, sunt de parere consultantii DTZ.


“Simtim o nemultumire a firmelor si a angajatilor celor care activeaza in zona Pipera. O solutie pentru piata va fi multipolarizarea. Nordul este supraaglomerat, vestul se dezvolta tot mai mult, iar noi ne asteptam ca o crestere importanta sa fie resimtitain zona centrala – Timpuri Noi – care va oferi un mix de birouri si de apartamente. Am mari sperante in ceea ce-l priveste. Ma astept ca proiectul sa fie unul reusit. (…) Omul modern pune mult accent pe familie, deci si pe apropierea de casa, astfel ca proiectul diviziei de imobiliare a IKEA poate fi un prim pas. Proiectul mix de birouri si de locuinte va incepe sa fie comercializat in curand si va conduce la un nou trend in piata”, este de parere Mihnea Serbanescu.


In opinia sa, acest fenomen de multipolarizare va schimba zonele de dezvoltare, prin repozitionari si concentrari in alte regiuni ale Capitalei, dar si la nivel national. “Acest proces de multipolarizare va face ca Bucurestiul sa nu mai fie polul investitiilor, lucru care deja se resimte de ceva timp in piata. Atat Clujul cat si Timisoara sufera de un fenomen de tipul overemployment-ului. In acest caz, orase precum Iasiul, Craiova sau Targu Mures pot fi puncte in care vor activa companii care desfasoara in activitati de tipul BPO sau outsourcing, segment cu o dinamica uriasa din punctul de vedere al chiriasilor de spatii office.


Conform datelor DTZ, in Bucuresti, activitatea totala de tranzactionare a fost cu aproximativ 10% mai ridicata in primele noua luni ale anului fata de perioada similara a anului trecut. "Ne asteptam ca volumul total de anul acesta sa depaseasca rezultatele din 2014".


In ceea ce priveste cererea noua de spatii de birouri, in primele noua luni ale anului aceasta a fost mai ridicata cu 11%, ceea ce demonstreaza ca la nivelul Europei Centrale si de Est orasul Bucuresti este atractiv din punct de vedere al costurilor totale de ocupare, al productivitatii si calitatii fortei de munca.


In 2016, stocul de birouri din Bucuresti va intra in a doua etapa majora de dezvoltare, volumul spatiilor noi pentru urmatorii doi ani fiind de peste 550.000 mp. Cu toate acestea, Bucurestiul va continua sa fie in urma principalelor capitale din regiunea Europei Centrale si de Est (prognoze pentru finalul anului 2017: Bucuresti – 2,9 milioane mp, Varsovia - 5,4 milioane mp, Praga – 3,4 milioane mp, Budapesta – 3,4 milioane mp).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri