2 / 6

2. Cand cumparam o locuinta?

"Trebuie sa cumparam cand avem banii si cand gasim o locuinta care sa merite acei bani. Si atunci cand spun ca avem banii, ma refer la faptul ca avem un venit constant si relativ sigur astfel incat sa putem lua un credit ipotecar sau imobiliar. Avansul este primul pas si in functie de cat de mare este el este bine sa ne si alegem locuinta. Atentie, in functie de cat am economisit pentru casa, putem sti ce risc ne asumam si ce cumparam", scrie Maria Seder Neda.


Ea arata ca "la un avans mic, apartamentul cumparat trebuie privit ca o varianta la chirie, cel putin pana la un sfert din perioada de rambursare". Juridic, esti acolo, esti proprietar cu o ipoteca in favoarea bancii, dar practic riscul este mai mare de a o pierde.


"Este din punctul meu de vedere situatia creditelor de la Prima casa, cu avans de 5%, legate de un indice bancar ROBOR aflat la un minim istoric, sub 1%. Ca urmare, este mai bine sa cumparati o locuinta mica, la un pret redus, care sa va asigure un start locativ (doar este Prima casa), care sa nu va indatoreze mai multe de 50% din venituri, iar zona sa fie aleasa tot dupa criterii de inchiriere, ca sa aveti confort –aproape de serviciu, de o zona de birouri sau/si de o zona cu facilitati de petrecere a timpului liber sau shopping", scrie ea.


Pe de alta parte, la un avans mai mare, de peste 25%, sau daca este cumparata cash, deja locuinta trebuie privita ca o investitie si trebuie cercetata bine piata, atat din punctul de vedere al zonei, cat si al vecinatatilor, facilitatilor, infrastructurii.


"Aceasta locuinta va fi o moneda de schimb in viitor si important este sa fie bine cotata, ca sa o puteti vinde usor, cand veti dori o casa mai mare, daca familia creste sau dimpotriva, o locuinta mai mica si un rest de bani in cont pentru calatorii. Cumparati in acest caz apartamente bine pozitionate, luminoase, nu la parter, langa parcuri, cu toate mijloacele de transport la scara, cu vecini linistiti", adauga autorul.


Sursa foto: Africa Studio / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri