4 / 7

Piata agentiilor imobiliare s-a dublat in ultimul an

Piata agentiilor imobiliare din Bucuresti si Ilfov a crescut cu 120% in ultimul an, de la 42,6 mil. euro in 2005 la 93,5 mil. euro anul trecut, conform unui studiu realizat de Century21 Romania.

Evolutia este explicata, aproape in totalitate, de dinamica ridicata a pietei imobiliare, mai mult de jumatate dintre reprezentantii companiilor participante la studiu declarand ca se asteapta la o noua dublare sau chiar triplare a cifrei de afaceri pentru anul in curs.

Studiul Century21 Romania cuprinde si topul primelor 10 companii imobiliare, dupa cifra de afaceri aferenta anului trecut: Colliers International cu 11,9 mil. euro, Eurisko Consulting cu 5,76 mil. euro, Eurowestrwst cu 4,31 mil. euro, DTZ Echinox Consulting cu 2,2 mil. euro, MT & T Property Management cu 1,92 mil. euro, Euro Capital Management cu 1,8 mil. euro, Euroest Group cu 1,49 mil. euro, Imobiliar Group Exim cu 1,29 mil. euro, Regatta Group 1,27 mil. euro si CB Richard Ellis Romania cu 1,21 mil. euro.

Acelasi studiu indica un decalaj in continua crestere intre ritmul de dezvoltare al marilor companii din domeniu si evolutia agentiilor medii si mici. Astfel, companiile mari au inregistrat in 2005 o crestere de piata de peste zece ori comparativ cu nivelul din 2001, in timp ce agentiile medii si mici au raportat o crestere de doar patru ori.

In urma consolidarii datelor studiului a reiesit ca, din punct de vedere financiar, profilul companiei de real-estate din Bucuresti este caracterizat de o rata scazuta a productivitatii si de un grad mare de indatorare. Astfel, agentiile medii si mici au o productivitate lunara de 850 euro, un grad de indatorare de 88%, o rata a profitului de doar 8% si o rata de recuperare a investitiei de 61%.

Din analiza realizata de Century 21 Romania, a rezultat ca agentiile medii au aproximativ 6 angajati, dintre care 4 agenti imobiliari, si o cifra anuala de afaceri raportata de 58.000 de euro, realizand un profit mediu lunar de 4.750 de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri