3 / 6

Orasele din vestul Europei si Asia, in top 20

Ea a adaugat ca orasele cele mai scumpe din vestul Europei si Asia si-au pastrat locurile in top 20, in timp ce orase din estul Europei, Brazilia sau India urca in acest clasament. "Pe de alta parte, orase precum Stockholm sau New York par a se fi ieftinit", a adaugat Traber.

"Cercetarea Mercer a reconfirmat tendintele la nivel global de crestere a preturilor la petrol si alimente, cu toate ca aceasta crestere nu este constanta in toate locatiile. Aceste cresteri sunt partial balansate de scaderea preturilor pentru bunuri cum ar fi electrocasnice. Acest fenomen se datoreaza si importurilor din tari in curs de dezvoltare, precum China si a tehnologiilor din ce in ce mai avansate", a declarat directorul executiv al Marsh Romania, Cristian Fugaciu.

"Companiile sunt nevoite sa se tina la curent cu evolutia costurilor pentru a putea oferi salarii competitive salariatilor deplasati in diverse orase de pe glob", a adaugat Fugaciu.

Directorul de cercetare al Mercer sustine ca, in unele cazuri, cresterea costurilor de trai este strans legata de o crestere economica accelerata.

"Din cercetarile noastre reiese ca aceste tari reprezinta prioritati pentru extinderea companiilor multinationale, dar sufera din pricina inflatiei si pietelor imobiliare in crestere accelerata", a explicat Traber.

Spre exemplu, Letonia a avut o crestere economica de 10,2%, mult peste media globala de 5,2%, si capitala Riga a sarit pe locul 46, de pe 72 anul trecut. New Delhi a urcat de pe 68 pe 55 ca urmare a unei cresteri economice de 9,2% in 2007. Faptul ca Bogota a urcat de pe 112 pe 87 reflecta cresterea economica a Columbiei, de circa 7%, potrivit studiului.

Moscova este, pentru al treilea an consecutiv, cel mai scump oras din lume. Scorul inregistrat de capitala rusa a crescut constant in ultimii ani si a ajuns la un maximum de 142,4 (comparativ cu 134,4 in 2007 si 123,9 in 2006), potrivit studiului.

"Pozitia in top a Moscovei s-a intarit si datorita cresterii rublei rusesti comparativ cu dolarul american si a cresterii costurilor de cazare", a mentionat Traber.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri