Oferta este mai mare pe piata chiriilor de locuinte
Septembrie, luna de cresteri ale preturilor fata de perioada verii
Modificarea conditiilor de creditare va provoca o corectie a valorii chiriilor dupa luna octombrie
3 / 3

Modificarea conditiilor de creditare va provoca o corectie a valorii chiriilor dupa luna octombrie

Bogdan Ianos, sales associate in cadrul companiei imobiliare RE/MAX Bastion din Bucuresti, afirma ca lunile septembrie si octombrie sunt un moment special pe piata de inchirieri, iar cresterea cererii genereaza o crestere a preturilor, care poate ajunge pana la 25%.

“Datorita modificarii conditiilor de creditare, estimam ca anul acesta nu va urma o corectie semnificativa a valorii chiriilor dupa luna octombrie. In acest moment, evolutia chiriilor nu influenteaza preturile de vanzare, deoarece acestea sunt afectate de factori mai importanti, precum scumpirea creditelor sau starea de asteptare a cumparatorilor”, ne-a spus Bogdan Ianos.

Chiriile si preturile apartamentelor sunt corelate pozitiv, cu exceptia catorva factori de scurta durata, precum sosirea studentilor, aparitia unui nou angajator sau modificari legislative.

„Daca chiriile cresc, atunci devine rentabil sa platesti la banca o rata lunara si sa achizitionezi apartamentul, ceea ce determina o crestere (speculativa) a cererii, ce are ca rezultat o crestere de preturi la apartamente. Invers, cand chiriile scad, atunci este mai bine sa locuiesti cu chirie decat sa cumperi apartamentul, iar speculatorii vor dori sa vanda apartamentele din portofoliu si sa inchida creditele de la banci, ceea ce se transpune intr-o scadere de preturi ca urmare a cresterii ofertei intr-un ritm mai alert decat cererea”, ne-a mai explicat Gabriel Alexandru.

In ceea ce priveste cererea din partea studentilor, acestia prefera apartamentele cu doua camere sau garsoniere, in zone semicentrale sau in cartierele cu acces spre centrul orasului.

”In cartierele in care exista activitate universitara, cum sunt zonele Grozavesti, Kogalniceanu, Tineretului, 1 Mai sau Piata Romana, cererea din partea studentilor pentru inchirieri de locuinte este mai mare. O data ce acesti studenti au inchiriat, ei vor mentine chiriile pana la sfarsitul anului universitar, iar in multe cazuri pot mentine contractul si pentru perioada vacantei, pentru a avea garantia continuitatii”, a incheiat Roxana Savaliuc, expert evaluator in cadrul MediaCity.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri