3 / 4

"Dezvoltatorii nu pot fi afectati"

Dintr-un curs de 4 lei/euro toata lumea are de pierdut, pentru ca piata rezidentiala este o piata locala si nu se “exporta”, este de parere directorul departamentului rezidential al Colliers.

“Costurile constructorilor pentru import de materiale vor creste, insa totul depinde de moneda in care sunt stabilite contractele intre el si dezvoltator. Daca ele sunt in lei, constructorii au de pierdut un mic procent din profit. Daca sunt in euro, atunci situatia ramane neschimbata. Pentru ca dezvoltatorii au preturile stabilite in euro, ei nu sunt afectati din acest punct de vedere”, ne-a explicat Ilinca Paun.

In ceea ce priveste dezvoltatorii de centre comerciale, acestia au credite accesate in euro sau alta valuta convertibila, deci in momentul platii catre constructori plata se face la cursul zilei +/- un anumit procent.

„In momentul negocierii unui contract de constructie, pretul este fixat in euro si exista o 'portita’ pentru constructori ca sa poata renegocia si, de asemenea, un 'contingency’, care poate acoperi diverese diferente de pret ce pot veni si din diferentele de curs valutar”, a incheiat Andrei Panculescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri