3 / 4

‚Sunt multi constructori care isi inchid pravalia si pleaca’

In ceea ce priveste impactul crizei in piata din Romania, seful Danya Cebus crede ca atat dezvoltatorii, cat si constructorii isi vor schimba tactica, iar unii vor parasi ringul pentru o perioada limitata sau chiar definitiv.

„Am inceput negocieri de proiecte in Satu Mare, Oradea si Iasi – vin investitori cu fel si fel de proiecte. Insa daca pana acum s-au gandit sa faca un proiect mare, acum iau in calcul toate probleme financiare si isi regandesc aceasta strategie: incep cu proiecte mici si se dezvolta pe parcurs. Daca au gandit sa faca locuinte de 220 de metri patrati, acum iau in calcul unele de 100 mp”, spune Arie Bercovich.

Bercovich adauga ca este firesc ca acum, cand vanzarile au incetinit, dezvoltatorii sa lase din pret: cine vrea sa vanda isi ajusteaza marfa in cele din urma - da o masina, o bucatarie mobilata, un loc de parcare etc. - asa se comporta piata. Masuri vor lua insa si companiile de constructii, care nu si-au conturat clar planurile de viitor.

„Sunt multi constructori care pleaca acum definitiv sau isi inchid pravalia pana la vara. Eu sunt aici, dispus sa primesc oferte”, glumeste Bercovich, adaugand insa ca este important sa stii sa te organizezi pentru a face fata situatiilor viitoare.

„Avem un plan anual, fiecare proiect are mai multe faze si toate masurile de concediere sunt prevazute dinainte, pentru ca asa este firesc in constructii. Pentru ceea ce se intampla acum in Romania nu suntem in situatia in care sa spunem: hai sa dam afara oameni”, explica CEO-ul Danya Cebus.

Bercovich nu exclude ca perioada de boom sa se termine, insa intrebarea este cum intri in boom si cum te prinde acest boom: daca esti calculat si lucrezi pe baza a ceea ce ai si nu sari peste buget, atunci nu vei avea probleme.

„Cred ca problema sta in finantare: daca ai un teren si l-ai vandut lui X, X l-a vandut lui Y, iar Y mi l-a vandut mie, acum nu mai am cum sa il vand si trebuie sa construiesc ceva pe el. Important este sa am cu ce”, a incheiat Arie Bercovich.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri