5 / 6

Vanzarile «distressed» vor creste

Michael Lloyd, fostul sef al Proiectului Baneasa, este de parere ca in 2009 dezvoltatorii isi vor regandi strategiile, intrucat lipsa finantarilor ii va forta sa intre in tranzactii cu un capital privat mai mare si multi dintre ei vor ezita, din cauza perspectivelor economice.

“Multe proiecte vor fi puse la naftalina. Vor fi cateva banci care vor incerca sa recupereze numerar si vor forta dezvoltatorii sa isi creasca marjele de capital. Acest lucru va duce la cresterea numarului de vanzari «distressed» (n.r.: cand vanzatorii se afla in situatii defavorabile)”, a explicat Michael Lloyd.

Si Blake Horsley, primul expat din echipa Colliers International Romania, spunea, in luna noiembrie a anului trecut, ca principalele fonduri de investitii s-ar putea retrage din piata cumparatorilor, poate chiar pana in anul 2010, si astfel, toate marile investitii ar putea fi facute de catre fondurile de private equity.

„In ceea ce priveste fondurile de private equity, acestea incep sa se uite mai atent la Romania, asteptand ca unii proprietari si dezvoltatori sa fie afectati si punand presiune pe acestia pentru a vinde cat mai rapid si la un pret sub nivelul pietei, deoarece sunt fortati sa-si achite datoriile pe care le au la finantatorii lor”, declara Blake Horsley.

In ceea ce priveste livrarile din 2009, proiecte de mari dimensiuni sunt asteptate in special pe segmentul spatiilor de birouri. Astfel, dezvoltatorul polonez Globe Trade Center (GTC) va livra proiectul City Gate, situat in zona Presei Libere, in fata complexului expozitional Romexpo, care va curprinde doua turnuri de 18 etaje.

Si Anchor Grup, dezvoltatorul centrelor comerciale Bucharest Mall si Plaza Romania, va livra in trimestrul al treilea din 2009 a doua cladire de birouri, Anchor Plaza Metropol, situata in apropiere de Plaza Romania, care va avea 12 etaje si o suprafata inchiriabila de 36.600 mp.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri