2 / 5

'80% dintre proiectele de retail anuntate in 2008, amanate'

Dupa ce a doua jumatate a anului 2008 s-a caracterizat prin amanarea proiectelor de retail care urmau sa inceapa, in acest an, retailerii vor fi mult mai atenti unde vor deschide magazine noi, vor negocia chirii mai mici si vor cere fit-out contributions (n.r.: imbunatatiri aduse spatiului inchiriat) de la dezvoltatori.

„Dintre proiectele anuntate, aproximativ 80% sunt amanate.. Din punct de vedere al retailului insa, tara este sub dezvoltare, prin urmare mai este loc in piata”, a spus Andrei Panculescu, mentionand ca puterea de cumparare stagneaza, insa locurile unde se duc acum banii vor fi altele: nu va renunta nimeni la mancare sau la entertainment.

In ceea ce priveste chiriile, acestea au atins nivelul maxim in 2008 si vor scadea in acest an, pentru ca, in general, consumul va scadea. Scazand consumul, chiriasii vor fi nevoiti sa isi reduca suprafetele sau chiar sa inchida unele magazine.

„Unii chiriasii au cerut deja discounturi la chirii si majoritatea le-au obtinut pe perioade limitate: pe primele trei luni, pe primele sase sau chiar pe primul an. Chiriile ar trebui sa scada prima data in spatiile stradale. Daca ne referim la Magheru si Calea Victoriei, cred ca ar trebui sa scada cu pana la 50%. Iar in centrele comerciale, cu pana la 20-30%”, a mai spus Panculescu.

Pe de alta parte, ar putea aparea noi jucatori in piata, in special pe partea de fashion, care vor inchiria suprafete mai mari si vor plati chirii procentuale: chirie medie plus chirie din turnover. Ca intrari pe piata, Andrei Panculescu mentioneaza compania olandeza C&A in acest an si, probabil anul viitor, retailer-ul suedez H&M.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri