2 / 4

BREI Nou vs. BREI Vechi

Desi pe final de 2008, piata apartamentelor vechi si cea a apartamentelor noi s-au sincronizat, au existat perioade in care BREI-V si BREI-N s-au comportat total diferit. Astfel, la inceputul anului 2007, BREI-V era mult sub valoarea BREI-N, insa de-a lungul anului a avut o crestere de 29%, ajungand in ianuarie 2008 la o valoare de 1.875 euro/mp si depasind BREI-N cu 140 de unitati.

“In ciuda unei scaderi bruste in luna februarie, intreg primul trimestru al anului precedent, BREI-V a ramas peste valoarea BREI-N, aceasta situatie schimbandu-se insa incepand cu luna aprilie, cand valoarea BREI-V a scazut din nou sub cea a indicelui apartamentelor noi. In restul anului 2008, BREI-V a avut o traiectorie descendenta intrerupta de o scurta perioada de stagnare, pe parcursul verii”, potrivit Colliers.

BREI-N a impartit anul 2008 in doua perioade: una de crestere, in primele cinci luni si una de stagnare totala, in urmatoarele sase luni. Finalul anului adus prima scadere a BREI-N, desi aceasta s-a manifestat, mai moderat, inca de la inceputul toamnei.

“Dupa o perioada de sase luni in care promotiile au fost constant prezente in oferta dezvoltatorilor, am decis sa le introducem in calculul BREI, considerand ca notiunea de «pret cerut» este afectata. In anii precedenti, aceste reduceri promotionale de pret erau specifice perioadelor cu numar de tranzactii scazut, in mod deosebit lunilor de vara”, sustine Calin Bucur.

Daca la inceputul anului 2008, valoarea BREI-V era cu 8% peste BREI-N, sfarsitul anului a fost incheiat de BREI-V cu o valoare cu 22% sub BREI-N. De-a lungul anului, BREI-V s-a depreciat cu 25%, in comparatie cu BREI-N care a crescut cu 4%.

“Daca investeam un milion de euro in BREI-V, acum valoarea investitiei ar fi fost de 750.000 de euro, in timp ce, investind in BREI-N valoarea la sfarsitul anului trecut, ar fi fost de 1,04 milioane de euro”, explica Bucur.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri