2 / 4

Anul trecut a fost o mare petrecere, insa acum trebuie sa ne trezim

Radu Merica (foto), directorul companiei ECE Projektmanagement Romania, care urma sa dezvolte un mall in cadrul proiectului Sema Parc, este de parere 2009 va fi un an cu totul diferit fata de perioada anterioara: terenurile sunt tot mai ieftine, pretul de constructie continua sa scada, iar dezvoltatorii vor trebui sa isi recunoasca greselile facute.

„Anul trecut a fost o mare petrecere si toata lumea era fericita, insa acum trebuie sa ne trezim si sa vedem ce ramane dupa petrecere, in afara de obisnuita durere de cap. Multi dezvoltatori vor recunoaste greselile din dezvoltarile anterioare si isi vor regandi strategiile. De asemenea, unii retalerii isi vor incetini sau chiar opri extinderea, pentru ca vor intelege ce ii asteapta”, a declarat Radu Merica, seful ECE Romania si presedinte al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane.

ECE Projektmanagement a preluat la sfarsitul anului trecut administrarea centrului comercial Colloseum, ce urmeaza a fi construit de catre compania romaneasca Nova Imobiliare in nord-vestul Capitalei, pe soseaua Chitila.

Potrivit lui Merica, retalerii cei mai afectati de criza vor fi cei de mobila si cei de electronice si electrocasnice, intrucat oamenii nu vor mai avea perspectiva cumpararii unei locuinte si vor sterge automat si aceste produse de pe lista de cumparaturi.

“Este o situatie intalnita si in alte tari: oamenii cumpara mai multe haine si mai multe bijuterii pentru ca stiu ca nu isi pot permite o locuinta. Astfel, tipul de chiriasi ai unui mall va conta pentru banci, atunci cand dezvoltatorul mall-ului va cere finantare”, a adaugat Radu Merica.

Gijs Klomp, managing director pentru Romania al companiei ING Real Estate Investment Management, afirma ca principala problema in piata imobiliara este ca nimic nu mai e sigur: finantarile nu mai sunt sigure, expansiunea retalerilor si proiectele anuntate, la fel. In plus, bancile au devenit foarte suspicioase si verifica amanuntit chiar si clientii cei mai fideli.

"Pentru ca nu sunt vanzari, nu exista nici pret, iar atunci cand vom avea o vanzare fortata va fi la un pret foarte mic. Exista insa riscul ca atunci bancile sa creada ca acela este pretul corect al pietei, lucru fals cand vine vorba de tranzactiile cu distressed assets (n.r.: active detinute de vanzatori aflati in situatii defavorabile)", a mai spus oficialul ING Real Estate.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri