3 / 5

Pretul corect, o notiune relativa

In prezent, ECE este in discutii cu proprietarii a doua terenuri de peste patru hectare din sectoarele 2 si 3 ale Capitalei, dar inca au opinii diferite despre pret si despre modul de a face tranzactie. Radu Merica este de parere ca in Bucuresti, pentru dezvoltarea unui centru comercial, pretul corect al unui teren este de aproximativ 500 euro/mp.

„In Romania, este o intreaga confuzie cand vine vorba de pretul terenurilor, pentru ca oamenii nu fac diferentierea intre tipurile de terenuri. Astfel, la proiectele mari, pretul terenurilor se deduce in mare parte din calcule si nu exista o investitie speculativa”, precizeaza Merica, dand exemplu o parcela mica de teren, dintr-o zona a Bucurestiului, care s-a vandut cu 1.000 euro/mp.

„Automat vecinul, care avea o fabrica de 10 hectare, a dedus ca si fabrica lui valoreaza 1.000 euro/mp, pentru ca in apropiere, o casa cu o curte de 300 mp s-a vandut la acest pret. Insa trebuie sa intelegem ca vorbim de doua produse imobiliare diferite”, subliniaza reprezentantul ECE.

Oficialul ECE spune ca pretul terenurilor nu a scazut suficient, dar piata este momentan blocata, iar proprietarii nu sunt dispusi sa coboare pretul. „Cine cere astazi 1.000 euro/mp pentru suprafete mari inseamna ca inca nu a auzit sunetul exploziei”, adauga Merica.

In opinia sa, preturile terenurilor din Romania au fost dictate de constructorii de apartamente, intrucat orice teren era evaluat prin prisma unui business plan care se baza pe dezvoltarea a cat mai multor apartamente, in blocuri cat mai inalte. Aceasta strategie poate fi corect aplicata in zone precum Dubai sau Miami, cu vedere spre plaja, insa in mijlocul unei campii, la periferia Bucurestiului, proiectele gandite astfel nu pot semana decat cu „niste bombe sociale”.

„Dezvoltatorii au pornit de la ideea ca in Romania poti vinde orice, iar cumparatorul este suficient de needucat incat sa nu se intrebe ce va fi cu locuinta respectiva peste 10-15 ani. Astfel, in timp ce in Germania se vorbeste de un CUT (n.r.: Coeficient de Utilizare Teren) de 1,3, in Romania se vand terenuri cu un CUT de 7 sau chiar 9”, enunta Radu Merica.

Sursa foto: EurobuildCEE

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri