4 / 5

Programul Rabla, adaptat la piata rezidentiala

Piata rezidentiala ramane in continuare segmentul cel mai afectat din imobiliare: pe de o parte, cumparatorii asteapta ca preturile sa mai scada, iar pe de alta parte, proprietarii nu vor sa scada din pret, sperand la revenirea vremurilor in care puterea de decizie le apartinea.

„Cea mai buna solutie pentru stimularea cumparatorului de imobile este ca Guvernul sa genereze un fond, in care sa plateasca o suma fixa pentru fiecare achizite de imobil vechi sau nou, exact cum este la Programul Rabla. La un imobil vechi se aplica o prima mai mica, iar la unul nou, o suma mai mare, diferenta dintre TVA-ul de 19% si cel de 5% putand fi folosita in acest fond special, care sa incurajeze cumpararea unei locuinte”, explica Radu Merica.

Chiar daca se asteapta la o reluare a tranzactiilor in urmatoarele trei-sase luni, Merica spune ca, in cazul locuintelor noi, preturile nu pot scadea mai jos de pragul de 1.100-1.200 euro plus TVA, in cazul proiectelor bune.

„La proiecte slabe, este posibil sa avem ca si in America: o casa cu 5.000 - 10.000 de dolari, insa intrebarea este cine o sa vrea sa stea acolo. Categoric insa, nici in cazul proiectelor bune, nu vom mai vedea preturi de 3.000 euro/mp”, explica Radu Merica, adaugand ca odata cu executarile silite, piata se va stabiliza.

De asemenea, vor aparea si asa numitele proprietati distressed (n.r.: vanzari fortate), in cazurile in care dezvoltatorii au gresit conceptul, locatia sau au platit prea mult pe teren. Insa motivele pentru care aceste proiecte sunt in dificultate, sunt pur economice, spune Merica si nu au legatura neaparat cu criza.

„La noi nu este o criza imobiliara, la noi inca se cauta apartamente, exista cerere, insa au ajuns la un pret la care lumea nu mai isi mai permite sa cumpere”, subliniaza Merica.

In opinia sa, proiectele care vor avea succes pe viitor sunt cele care au in medie opt apartamente pe scara, doua, trei sau maxim patru niveluri, distante bune intre blocuri, alei corecte, locuri de parcare si spatii joaca pentru copii. Asa cum se intampla si in Germania!


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri