3 / 8

“Vom incepe faza a doua din Greeenfield cel tarziu in primul trimestru din 2010”

Prima faza a ansamblului rezidential Greenfield (foto) cuprinde aproximativ 680 de apartamente, dintre care doar 100 mai sunt in curs de finalizare, restul fiind livrate. Din totalul de 680, circa 200 nu au fost vandute, insa seful Impact este increzator si afirma ca va incepe lucrarile de constructie la faza a doua la sfarsitul anului, cel mai tarziu in primul trimestru din 2010, bazandu-se pe “un ciclu al fabricatiei”.

Cea de-a doua faza a Greenfield incepe cu 165 de unitati locative, iar banii vor proveni din avansuri, din fondurile Impact si de la partenerii financiari ai companiei.

“Teoria este sa ai maxim o treime pe stoc, in conditii financiare nepenalizatoare. Din punctul nostru de vedere, cand vom ajunge cu acest stoc la mai putin de 75%, atunci vom «da verde» la sapatul fundatiei pentru noua etapa", declara Dan I. Popp.

Avantajul dezvoltatorilor in perioada imediata este ca si costurile de constructie au un trend descrescator, cu o tendinta de plafonare. Cu cat vor mai scadea aceste costuri este greu de estimat, spune Popp, pentru ca este un fenomen conjunctural, partial fiind o consecinta a tendintelor pietelor de constructii si a investitiilor din Estul Europei si mai ales din zona asiatica.

Managerul Impact este de parere ca daca se va relansa undeva in piata imobiliara, atunci China va fi zona expusa la revenire, si mai putin pe piata americana. “Chinezii vor relansa piata constructiilor in general si mai ales piata materialelor de constructii. Insa este greu sa ai niste predictii certe fata de un astfel de «mamut» cum este piata chineza”, spune Popp.

In ceea ce priveste piata locala, aceasta este una destul de coeziva: daca se va investi in autostrazi, se va relansa automat industria cimentului si a agregatelor, ceea ce poate influenta si pietele conexe: de materiale si utilaje , respectiv forta de munca.

“Marii comanditari ai pietei sunt statul, prin Compania Nationala de Drumuri, si, generic,sectorul privat, care este in expectativa. Cred ca statul va reusi sa se organizeze si sa pompeze fonduri reale in industrile mentionate in trimestrul al patrulea, in cel mai bun caz. Atunci cand, automat industria cimentului si a agregatelor se va relansa, vom putea asista la o noua crestere a preturilor, insa pana atunci nu putem cunoaste cu cat vor mai scadea. In plus, pentru evaluarea perturbatiilor, nu trebuie uitata componenta valutara, cu fluctuatiile sale”, explica Popp.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri